Ishrana obogaćena žitaricama smanjuje rizik oboljenja od raka, infarkta, dijabetesa i respiratornih infekcija. Žitarice od celog zrna jesu klice, mekinje i endospore, poput pšenice, ovsa i kinoe.
Ove žitarice su bogate dijetetskim vlaknima i drugim hranljivim materijama, kao što su minerali i antioksidanti.
Istraživači sa Hardvardske škole za javno zdravlje tvrde da ljudi koji dnevno pojedu 34 g žitarica od celog zrna spadaju u grupu od 17 odsto koja je izvan polja rizika preuranjene smrti.
VIŠE: Eliksir dugovečnosti: ovaj napitak će vam pomoći da doživite 100. rođendan
Takođe, rizik za oboljenje od respiratornih bolesti smanjuje sa za 11 odsto, a kod dijabetesa čak za 48 odsto.
Prema podacima, objavljenim u časopisu "BMC Medicina", žitarice podstiču zaštitne mehanizme protiv raznih zapaljenja.
Svi učesnici ovog istraživanja odgovarali su na pitanja o ishrani, pa je dokazano da su oni koji su žitarice uvrstili u svoju svakodnevnu ishranu ređe oboljevali od raka, dijabetesa, ali i srčanih i moždanih bolesti.
Izvor: Stvar ukusa
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka