Fermentisani mlečni proizvodi kao što su jogurt, kiselo mleko, pavlaka, kefir, imaju višestruku korist po zdravlje - normalizuju rad probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite creva od parazita.

Ove namirnice su bogate proteinima, kalcijumom i bifidobakterijama koje se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa.

Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor aminokiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma, a za razliku od mleka, telo ih apsorbuje mnogo brže, jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći.

Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci.

Nutricionisti preporučuju da jogurt i sve ostale fermentisane mlečne proizvode ne konzumirate u prvih sat i po vremena nakon obroka.

Kada prođe minimum sat i po vremena od poslednjeg obroka, tada je poželjno da ih unosite.

jogurt case
Youtube / Lilian Nke TV 

"Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak", ističu nutricionisti.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da bi ove namirnice trebalo da konzumirate dve nedelje u kontinuitetu kako bi se poboljšao rad creva. Na dnevnom nivou, poželjno je da unesete sledeće količine:

- Kefir, jogurt i kiselo mleko - preporučuje se 1-2 čaše dnevno
- Sveži sir, pavlaka (2,5 odsto masti) - preporučena doza je 100 grama dnevno.