Sa svojim brojnim zdravstvenim prednostima, med je odlična alternativa rafinisanim šećerima za one koji žele da kontrolišu svoju težinu, ali je važno da ga pravilno koristite kako biste maksimalno iskoristili njegova zdrava svojstva.

1. Zamenite šećer medom

"U poređenju sa šećerom, med sadrži manje kalorija, ali je njegova slatkoća i dalje dovoljno intenzivna da ga čini odličnim izborom za one koji žele da zadovolje svoju potrebu za slatkim bez drastičnog povećanja kalorijskog unosa. To znači da, ako zamenite šećer medom, potencijalno unosite manje kalorija nego kada koristite običan šećer", kažu stručnjaci.

Med se može koristiti umesto rafinisanog šećera u kafi, žitaricama, čaju i drugim napicima koje je potrebno zasladiti pre konzumiranja.

2. Med olakšava proces varenja

Poznato je da med poboljšava funkciju probavnog sistema, jer sadrži enzime koji pomažu u varenju hrane razlažući ugljene hidrate koji se nalaze u hrani. Posle večere, nekoliko kašika meda je veoma korisno, naročito nakon obilnog obroka jer pomaže u uklanjanju osećaja težine koji se stvorio u vašem probavnom sistemu.

5 načina na koje med može pomoći pri gubitku kilograma
Youtube/Printscreen/LITTLE DIY 

3. Konzumirajte med pre treninga

Med čini čuda za ubrzavanje nivoa energije u vašem telu, a vi možete uložiti više napora tokom vežbanja ako imate više energije. Zbog toga je konzumiranje meda pre treninga odličan način da povećate nivo energije, dajući svom telu dodatnu energiju koja mu je potrebna za vežbanje većim intenzitetom. Ako pojedete kašičicu meda pre vežbanja, uložićete više truda i osećaćete se energično tokom celog treninga. Ovo će vam pomoći da izvučete maksimum iz vašeg režima vežbanja.

4. Koristite med da suzbijete glad

"Med sadrži obilje prirodnih šećera, koji mogu pružiti osećaj zadovoljstva, smanjujući želju za nezdravim grickalicama, jer je poznato da med ima moć da uguši apetit. Kašika meda može dati telu energiju koja mu je potrebna za funkcionisanje bez narušavanja nutritivne ravnoteže", navode stručnjaci.

5 načina na koje med može pomoći pri gubitku kilograma
printscreen/ YouTube Beauty recipes 

5. Vodite računa o tome kad jedete med i sa čim ga kombinujete

Med je veoma bogat vitaminima i mineralima. Žive hranljive materije sirovog organskog meda povećavaju sposobnost tela da sagoreva masti ubrzavajući metabolizam. Da biste sagoreli više kalorija, stručnjaci savetuju da se med konzumira ujutru i neposredno pre spavanja. Važna jedinjenja u medu pomažu u gubitku težine ograničavanjem apetita. Med možete kombinovati sa vodom ili zelenim čajem, tako što ćete dodati kašiku meda u neki od ovih napitaka.

Važno je imati na umu da, ipak, ne treba preterivati sa unosom meda, već ga konzumirati u umerenim količinama, jer u tom slučaju može doći do prekomernog unosa kalorija.

Tekst: Lepa&Srećna