Medicinska sestra Lisa Endrjus kaže da med ima protivupalna svojstva.

Prema studiji iz International Journal of Research and Review, pokazalo se da prirodni med, koji nije obrađen ili filtriran, smanjuje dismenoreju (bolnu menstruaciju) i nivo prostaglandina, što potvrđuje njegove protivupalne prednosti, prenose strani mediji.

"Konzumiranje meda može da pomogne i u smanjenju simptoma infekcija gornjih disajnih puteva, uključujući učestalost kašlja i njegovu jačinu", dodaje Endrjus.

Prema klinici Mejo, studije su pokazale da med deluje jednako dobro, ako ne i bolje, od popularnih lekova protiv kašlja koji sadrže dekstrometorfan. Ipak, ne zaboravite da med ne treba davati deci mlađoj od godinu dana.

Dijetetičarka i nutricionistkinja Loren O'Konor za "Eat This" kaže da konzumiranje meda može da pomogne u ublažavanju simptoma nekih gastrointestinalnih problema, kao što su dijareja, zatvor i čirevi. Klinika Mejo to povrđuje, citirajući dokaze koji sugerišu da bi čak moglo da pomogne u smanjenju teskobe.

Med takođe može i da zaštiti od slobodnih radikala.

"Slobodni radikali su atomi ili molekuli koji mogu da uzrokuju oštećenja ćelija vašeg tela, a med zbog svojih antioksidativnih prednosti štiti telo od tih oštećenja", tvrdi dijetetičarka Heder Seks.

Još jedna stavka na spisku pozitivnih strana meda jeste ta da može da zaštiti i srce.

Dodajte malo meda u jogurt, ovsene pahuljice ili smuti kako biste iskoristili prednosti njegovih antioksidansa za kardiovaskularni sistem

"Samo se pobrinite da nabavite visokokvalitetan, minimalno obrađen med. Antioksidansi štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala i sprečavaju razne bolesti, uključujući bolesti srca", dodaje dijetetičarka Brijena Vuds.

Da li je med postan
Shutterstock  

Iako ih, srećom, ima manje, med ima i svoje nedostatke.

Može biti štetan za zube, jer zbog šećera može da poveća rizik od karijesa i bolesti desni.

Uz to, mogao bi da bude problematičan za osobe sa masnom jetrom, jer sadrži fruktozu.

"Fruktoza se metaboliše drugačije od ostalih izvora energije. Metaboliše se u jetri, što može da bude problematično za one sa bolešću masne jetre. Osobama s masnom jetrom obično se savetuje da izbegavaju alkohol i ograniče unos fruktoze iz tog razloga", kažu stručnjaci.

Oni navode i da med neće ublažiti simptome alergije, već da je to mit.

"Konzumiranje meda ne pomaže kod alergija, jer polen koji pčele obično skupljaju sa cveća i nije toliko jak, te ne izaziva imunološki sistem kao polen drveća, trave i korova, koja uzrokuje klasične simptome sezonske alergije", ističe alergološkinja Lakija Rajt.

Štaviše, med zapravo može da ima suprotan efekat.

"U nekim slučajevima konzumiranje meda može da doprinese alergijskim simptomima, jer za visokoosetljive osobe unos polena čak i u malim količinama može da uzrokuje lokalne simptome poput svraba u ustima", kaže Rajt.

Izvor: Lepa&Srećna