PAPA test ili Papanikolaou test je uobičajena metoda provere zdravlja, a žene bi trebalo da mu se podvrgavaju barem jednom do dva puta godišnje kad nemaju nikakvih tegoba ni simptoma.

Ovaj test služi da se otkrije sumnja na eventualni karcinom grlića materice i smatra se da je pouzdano u oko 80 odsto slučajeva. Dr Igor Jeremić navodi da u praksi sve češće ima veoma mlade devojke kod kojih je PAPA test bio normalan, ali je on ipak otkrio teške promene.

"Najveći problem je infekcija HPV virusom koji danas ima veliki broj tipova", objasnio je dr Jeremić u emisiji "150 minuta" na TV Prva. "Dovoljan je jedan seksualni odnos da se ovaj virus prenese, a danas devojke gube nevinost već u srednjoj školi.

Tako se dešava da kod devojaka koje imaju samo 22 ili 23 godine uočim ozbiljne promene na grliću premda im je urađen PAPA test i pokazalo se da je nalaz bio uredan."

papa test.jpg
Shutterstock  

Dr Jeremić kaže da je kod jedne takve pacijentkinje našao teške predkanceroze, displazije "civ 3".

"To, konkretno, znači da ona ima samo šest do 12 meseci do pojave karcinoma grlića materice", tvrdi lekar. "U histopatološkom smislu, to znači da je dovoljan još samo jedan milimetar da se to desi."

On podseća da su prekanceroze još uvek beningne promene, ali kad probiju bazalnu membranu to znači karcinom. Kod veoma mladih devojaka on može da napreduje strelovitom brzinom.

"Važno je utvrditi tačnu promenu na grliću, nije dovoljno reći tek tako da je to ranica. Treba odraditi i HPV tipizaciju, a obavezno i kolposkopiju da bi se tačno znalo odakle je uzet materijal za testiranje", upozorava dr Jeremić.

Beningne promene se mogu lako ukloniti, a potrebu za intervencijom će proceniti lekar. Tada nema opasnosti po kasnije reproduktivno zdravlje pacijentkinje. Najvažnija preventiva je zaštićen odnos - na primer, kondomom. 

"Kod muškarca zaraženog HPV virusom se ponekad jave kondilomi, što ukazuje na zarazu, ali to nije obavezan slučaj", kaže doktor. Prema njegovim rečima, srednjoškolke stupe u prvi odnos između prvog i četvrtog razreda škole, a taj odnos je veoma često nezaštićen.

"Kod žena nalazimo oko 70 odsto mešane infekcije HPV virusom", kaže dr Jeremić. "Posledice se ponekad tek kasnije vide. Tako mi je bila pacijentkinja koja je, nažalost, napastvovana pre četiri godine, a danas ima prekancerozu "civ 2". Otkrili smo i mikroinvazivni karcinom kod jede sedamnaestogodišnjakinje

Danas bar 85 odsto odnosa mora biti zaštićeno", upozorava dr Jeremić. Pored toga, zaštita je i HPV vakcina, od skoro dostupna i u našoj zemlji.

Tekst: Lepa&Srećna