Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima na zdravlje. Kada je svež i bez dodataka, odličan je izvor vitamina A i C, pa blagotovorno deluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6 za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

Smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimuliše probavu. Nutricionisti savetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva.

"Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Кoristan je i za decu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi. Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare", tvrdi utricionistkinja Elena Moiseva i ističe da su njegove prednosti nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.

"Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može doneti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hleb može dovesti do  stvaranja kamena u bubregu,", dodala je ona i istakla da ga je u slučevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata pre obroka.

Izvor: Lepa&Srećna