Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HITNO POGLEDAJTE SVOJ JEZIK: Boja otkriva manjak vitamina, slab imunitet i teške infekcije

Jezik zdrave osobe ima roze boju. Ako je crven, ljubičast ili sivkast, ako je obložen, beo ili žut, to ukazuje na moguću bolest ili poremećaj u organizmu.

 zena pregleda jezik-min.jpg Izvor: Shutterstock

Jezik može da bude važan pokazatelj zdravlja i da otkrije šta se dešava u našem telu. Povezan je sa mnogim vitalnim organima i može da nas upozori i pre nego što se pojave simptomi neke bolesti. 

Promena boje, teksture, obloženosti pa i oblika jezika može da da važne informacije o zdravlju. Evo kako da pročitate poruke koje nam telo šalje preko njega.

Normalna boja jezika kod zdrave osobe je ružičasta. Ako se jezik zacrveni, to može da ukazuje na povišenu temperaturu, ali i na eventualni hormonalni disbalans.

Crveni jezik sa ljubičastom nijansom je znak da u telu bukti neka upala ili infekcija. Trebalo bi i proveriti krvnu sliku, naročito holesterol. Bledoroze jezik može biti simptom manjka nekog vitamina, slabog imunog sistema ili manjka enerbije.

Obloženost jezika, takođe, ukazuje na zdravstvene tegobe. Deblja bela skrama se skuplja kad sistem za varenje ne funkcioniše kako treba, dok žućkasta može biti povezana sa nekom infekcijom.

 zut jezik-min.jpg Izvor: Shutterstock

Sivkasta boja nastaje posle dužeg gastrointestinalnog poremećaja, a može biti i znak vrlo teških bolesti.

I oblik jezika može da se menja zbog zdravstvenih tegoba. Kad otekne ili na njemu ostaju otisci zuba, to može biti od loše apsorpcije hranljivih sastojaka iz hrane. Veoma tanak jezik upozorava da je organizam dehidriran.

 beli jezik dehidratacija.jpg Izvor: Shutterstock

Poznavaoci kažu da svaki delić jezika odgovara nekom organu - sam vrh je povezan sa srcem, levo i desno od njega su delovi vezani za plućna krila.

Sredina je "rezervisana" za stomak i pankreas, a pozadina za creva. U korenu jezika, bočni delovi korespondiraju levom i desnom bubregu.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije