Doktor Majkl Mozli priznaje da su božićne đakonije ostavile trag na njegovoj liniji. Čuveni britanski stručnjak za dijetu kaže da se čak i on ugojio, pa je onda - za tri nedelje - uspeo da oslabi nešto više od šest kilograma.

Po njegovom mišljenju, to je sasvim dobar ritam mršavljenja. Da bi ovaj cilj postigao, razvio je još jednu dijetu, pored one "500 kalorija" s kojom se proslavio, a kaže da će ova biti još uspešnija.

Dr Majkl radi s svojom suprugom Klarom Bejli i testirali je novu, brzinsku keto dijetu sa 800 kalorija dnevno. Jelovnik se zasniva na pravilu 50:50, što znači da se ne sme jesti više od 50 gr ugljenih hidrata dnevno, dok proteina mora biti barem 50 gr, a može i više.

"Tajna novog pristupa je da kombinujemo keto dijetu sa autofagijom", kaže dr Mozli. "Brže se ulazi u ketozu, a možete da uživate u vrlo ukusnoj mediteranskoj ishrani."

Nova keto dijeta sa 500 kalorija dnevno
Shutterstock  

Keto dijeta - bez ugljenih hidrata ili sa vrlo malom količinom - pokazala se u istraživanjima veoma efikasna kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Hranom se održava zdrav nivo šećera u krvi i smanjuje opšta gojaznost.

Da biste smanjili količinu ugljenih hidrata u ishrani, treba da izbacite krompir, pirinač, paste. Povećajte udeo mahunarki i zelenog povrća - pasulj, sočivo, grašak, spanać, kupus i karfiol su vaši "prijatelji". 

Svima koji ne mogu da izdrže bez deserta ostavljen je "izlaz". Možete da za doručak pripremite obrok od barenog voća (na primer, šljiva) sa malo cimeta i soka od pomorandže, pa kad se ohladi, dodajte pola čaše grčkog jogurta.

sljive sa grckim jogurtom-min.jpg
Shutterstock  

Ukusan i zdrav slatkiš dobićete ako otopite tablu crne čokolade pa sipate kašiku po kašiku na "pek" papir. Na svaku kašiku čokolade dodajte malo seckanog suvog grožđa i badema. Kad se ohlade i stegnu, dobićete "novčiće" punjene sušenim plodovima, pa pojedite po jedan kad vas uhvati "kriza".

"Glavni cilj keto dijete nije samo da smršate", objašnjava dr Mozli, "već da potisnete hormon gladi, poznat pod nazivom grelin. Takođe, ova dijeta pomaže da se sačuvaju mišići, a oni će nastaviti da troše kalorije." Kada vratite kilažu u željene granice, uvek možete bar dva dana u nedelji da se pridržavate ove dijete."

Tekst: Lepa&Srećna