Iako mnogi salo na stomaku doživljavaju pre svega kao estetski problem, stručnjaci upozoravaju da ovaj višak može biti i te kako opasan po zdravlje, te da bi najpre trebalo razmišljati o tome. 

Visceralna masnoća, koja obuhvata vaše organe, povezana je s mnogim zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, raka dojke, raka debelog creva i demencije.

Kako skinuti stomak
Youtube/Printscreen/Durango Local News 

Ne postoji dijeta koja će vam preko noći ukloniti višak naslaga na stomaku, ali zdravom i izbalansiranom ishranom i pravilnim odabirom namirnica možete se rešiti ovog problema.

Kako objašnjava dijetetičarka Melisa Mitri, a prenosi "Eat This", postoje preporučene namirnice za brže sagorevanje sala na stomaku, a ona savetuje da bi svako, čak i oni koji nemaju taj problem, trebalo da ih uvrsti u svoju svakodnevnu ishranu.

Te namirnice su:

jaja
avokado
čili papričice
kelj
bobičasto voće.

Poseban akcenat je na čili papričicama, budući da su stručnjaci sa Univerziteta u Vajomingu pre nekoliko godina ustanovili da kapsaicin, sastojak koji čili papričicu čini ljutom, podstiče cirkulaciju i rad metabolizma i samim tim sagoreva i kalorije.

Namirnice za skidanje sala sa stomaka
Shutterstock  

"U našem telu ćelije belog masnog tkiva upijaju kalorije i talože ih kao masti, a smeđe masne ćelije troše energiju njihovim sagorevanjem. Otkrili smo novi mehanizam kojim kapsaicin podstiče pretvaranje belih u smeđe adipocite - dakle sagoreva energiju koja bi se inače taložila kao masno tkivo. Kapsaicin je ključan u podsticanju metabolizma i potrošnji energije", tvrdi autor studije Vivek Krišnan.

Tekst: Lepa&Srećna