Kivi je prepun vitamina C - samo jedan kivi obezbediće vam 100% količine vitamina C koja je telu potrebna za jedan dan. Takođe, ima i više kalijuma od polovine banane

Ovo voće obiluje i antioksidansima, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima, a dobar je izvor i vitamina E. Mnogi nutricionisti preporučuju ga za doručak, budući da ima blagotvorno delovanje na probavni sistem.

Zašto treba jesti kivi svako jutro
LepaiSrecna 

Proteolitička kiselina, aktivna komponenta u kiviju, pomaže u probavi važnih proteina i smanjuje zatvor, pokazalo je jedno istraživanje, a nedavno je otkriveno i da je kivi odličan izvor probiotika.

Kivi sadrži i lutein i zeaksantin, materije koje su nužne za zdravlje oka, kao i flavonoide i karotenoide koji štite od slobodnih radikala, te štite DNK od oksidativnog oštećenja, čime se smanjuje rizik od raka.

Kivi je dobar za imunitet
Screenshot / Youtube / Love Conscious Family 

Ukoliko jedete kivi svako jutro, ovo voće može imati efekat sličan aspirinu, koji sprečava nastanak krvnih ugrušaka, pokazalo je takođe jedno od istraživanja.

Kivi smanjuje i nivo triglicerida u krvi za čak 15 odsto i tako sprečava nakupljanje plaka na krvnim žilama i štiti zdravlje srca i krvnih sudova.

Tekst: Lepa&Srećna