Nutricionisti ističu da obično ne može jedna dijeta da odgovara svima, pa su kombinacije raznih nutricionističkih pristupa sve popularnije.

Mnogi baš zato, u poslednje vreme, daju prednost autofagiji, jer mnoge elemente mogu da prilagode sebi. Najpre je podesno birati satnicu - neki izdrže bez hrane deset, neki 12 a neki i 16 sati. Ona se lako i kombinuje, a mnogi se odlučuju da je "ukrste" sa karnivor dijetom.

Ovaj "mesožderski" režim ishrane je promovisao dr Šon Bejker, koji smatra da je najbolje jesti meso, ribu, jaja i mlečne proizvode. On savetuje da se izbace hleb i pasta, ali i voće, povrće, semenke i sve žitarice. Cilj "karnivor dijete" je da se pojačaju proteini, a ugljeni hidrati potpuno izbace.

meso-min.jpg
Shutterstock  

"Zahvaljujući proteinima, bićete uvek siti, a kad nema ugljenih hidrata nema ni usporenosti i uspavanosti", tvrdi dr Bejker.

Žene kažu da najbolje efekte u mršavljenju vide kad kombinuju karnivor dijetu i autofagiju. "Na kraju vam zaista bude potrebno dva obroka dnevno", tvrdi jedna pripadnica Fejsbuk grupe okupljene oko ove dijete. "Što se uklapa i sa ovim načinom ishrane, s tim da ne unosite prazne kalorije i zbog toga niste gladni."

Naučnici su sumnjičavi prema ovoj dijeti. "Mislim da ona daje rezultate samo zato što imate tako ograničene mogućnosti da napravite jelovnik", kaže nutricionista Sendi Briko. "Ovakva hrana nije nimalo interesantna, zato se bar smanjuje mogućnost da se ljudi prejedaju."

Zasad nema dovoljno istraživanja koja bi potkrepila mišljenja o delovanju ove dijete na zdravlje. Zvanična medicina insistira na stavu da je neophodno bazirati jelovnik na svim vrstama namirnica.

Karnivor ili mesožderska dijeta većini liči na "paleo" ili keto dijetu. I ovi režimi ishrane su "pod lupom" lekara, jer se zasnivaju na isključivanju mnogih grupa namirnica. Štaviše, ona je još drastičnija od njih, jer ne dozvoljava više od deset grama ugljenih hidrata dnevno što je radikalno ograničenje.

Primer jelovnika izgleda ovako:

  • za doručak - jaja i slanina, sa malo soli, crna kafa bez mleka
  • za ručak - pečena juneća šnicla, pileće belo meso ili svinjska krmenadla
  • za večeru - juneći ili ćureći burger sa parčetom kačkavalja, pileći batak ili pileća džigerica.

Kardiolozi smatraju da, na duži rok, ova dijeta može biti rizična, naročito ako se insistira na masnijim šniclama ili uvede dosta mesnih prerađevina u ishranu.

"Time možete podići holesterol", upozorava dr Nikol Harkin. "Uz to, eliminacija voća i povrća, kao i mahunarki i orašastih plodova iz ishrane povećava rizik od srčanih oboljenja." Zbog smanjenja količine vlakana, postoji opasnost i od zatvora.

Tekst: Lepa&Srećna