Prekomerna žeđ i glad, umor, naglo gojenje ili mršavljenje, rane koje sporo zarastaju, često mokrenje, mučnina i  teškoće sa vidom, najčešći su simptomi dijabetesa. Ishrana je jedan od glavnih faktora, pa je neophodno voditi računa o skokovima šećera u krvi

Lekari kažu da, u proseku, svaka treća osoba može da razvije insulinsku rezistenciju već do pedesete godine starosti. Uz zdravu ishranu, preventivu čine i fizička aktivnost, redovan i dovoljan odmor i san. Poslednjih godina, obavljeno je više istraživanja na temu uticaja lanenog semena na zdravlje, posebno kod osoba koje pate od povišenog šećera.

"Jedna studija je potvrdila da je kod osoba koje su jele 30 gr lanenog semena dnevno imale oštar pad ključnih markera", izjavila je nutricionista Ejlsa Hičens. "Uzima se, dakle, oko tri kašike lanenog semena, najbolje samlevenog, pomešanih sa jogurtom. Idealno je da koristite jogurt sa nižim procentom masti."

Laneno seme za snižavanje šećera u krvi
Foto: Shutterstock 

Važan sastojak ove žitarice su topiva vlakna, koja privlače šećere i masnoće i pomažu organizmu da se oslobode onih količina koje nismo uspeli da potrošimo kroz energiju. To, svakako, nije zamena za zdravu ishranu.

Nutricionisti savetuju da se u jelovnik obavezno uvrste jaja, zeleno povrće i kupusnjače kao što je brokoli, ali i smeđi pirinač i soja.

Izvor: Lepa&Srećna