Kad su Džemi Elis (39) otkrili rak dojke u februaru 2017. godine, rečeno joj je da je njena bolest u završnoj fazi.  Pet godina kasnije, ne samo da je živa, već vodi i prodavnicu.

Zarada od prodaje ide u humanitarne svrhe, a obezbeđuje se podrška za pacijentkinje sa četvrtim stadijumom karcinoma dojke.

Vrsta karcinoma od kojeg je Džema obolela je dosta redak, a simptomi su potpuno atipični. "Ne možete da napipate bilo kakvu kvržicu", priča ona. "Imala sam bolove, leva dojka mi je bila sva crvena, u osipu. Niko nije znao šta je to, mamogram nije ništa pokazivao.

Mesecima su me slali tamo-vamo po lekarima, a onda su mi odradili magnetnu rezonancu i dobila sam dijagnozu."

Džema je prošla kroz šest ciklusa hemoterapije, operaciju i 15 ciklusa zračenja. Vratila se na posao u septembru 2017. godine. Međutim, u aprilu 2018. godine našli su joj i lezije na plućima i kičmi. Šokirana činjenicom da joj ništa drugo nije preostalo, odlučila je da počne da pomaže drugima koji se bore sa karcinomom u terminalnoj fazi.

karcinom dojke 2-min.jpg
Shutterstock  

Ona i njen muž Ben, ali i njihove dve ćerkice Rubi (12) i Skarlet (10) počeli su da pripremaju pakete sa različitim proizvodima i informacijama koje mogu da budu od pomoći drugim pacijentkinjama.

Onda je odlučila da napravi i vebsajt, pa grupu za podršku na društvenim mrežama, a meštani su počeli da joj donose razne potrepštine za pakete. Tad je shvatila da toliko vremena provodi u ovim aktivnostima, da je odlučila da da otkaz na poslu.

"Sve je ovo ludo. Dali su mi još dve godine života, a prošlo je pet. Karcinom u četvrtoj fazi znači da on može da se leči, ali ne i da se izleči", kaže Džema. "Kad vam postave dijagnozu primarnog karcinoma, dobijete najrazličitije informacije, a već sa sekundarnim je sve drugačije. Malo je podrške, nigde ne nalazite podatke."

karcinom dojke 4-min.jpg
Shutterstock  

Lekari objašnjavaju da je zapaljenski karcinom dojke dosta redak i da se javlja kod oko pet odsto žena. Rak zahvata kanale koji spajaju mlečne žlezde i brzo se širi izvan njih. Podložnije su mu gojazne žene. Simptomi su otok i crvenilo koje zahvata i do jedne trećine dojke.

Promene prati i osećaj težine, žarenja i osetljivosti dojke. Dešava se i da bradavica bude uvučena, a u pazušnoj jami se pipaju otečene limfne žlezde.

Važno je znati da ove simptome mogu da izazovuu i neke druge bolesti, pa i povrede ili infekcija. To ponekad može i da uspori postavljanje dijagnoze.

Tekst: Lepa&Srećna