Glavna funkcija gvožđa je da obezbedi pravilno funkcionisanje hemoglobina. Nedostatak gvožđa je obično poznat kao anemija i može dovesti do simptoma kao što su nizak nivo energije, umor, slaba koncentracija, vrtoglavica i bleda koža.

Jedan od načina da svom telu obezbedite dovoljne količine gvožđa jeste ishrana i unošenje namirnica koje su bogate ovim mineralom. Neke od njih su cvekla, spanać, urme, a od ovih sastojaka u svojoj kuhinji možete napraviti jednostavne, a ukusne napitke, koji će podići nivo gvožđa u vašem organizmu.

Ono što je takođe važno znati jeste da je neophodno unositi i dovoljno vitamina C, koji je odgovoran za apsorpciju gvožđa u telu.

1. Zeleni sok

Osim što pomaže u mršavljenju i čini kožu blistavom, zeleni sok ima još veće benefite po zdravlje celokupnog organizma. Limun, peršun, kruška, spanać i celer su uobičajeni sastojci zelenog soka koji vam mogu pomoći u borbi protiv nedostatka gvožđa. U ovaj sok možete dodati i voće bogato vitaminom C, za bolju apsorpciju gvožđa u organizmu.

Gvožđe i kako ga podići
Youtube/Printscreen/Jenna Dewan 

2. Sok od suvih šljiva

Sok od suvih šljiva je pun esencijalnih hranljivih sastojaka, uključujući gvožđe. Često se preporučuje za sprečavanje i kontrolu nedostatka gvožđa. Pored gvožđa, sok od suve šljive je takođe odličan izvor kalijuma koji može pomoći u smanjenju krvnog pritiska.

3. Smuti od spanaća i ananasa

Spanać je odličan izvor gvožđa koji se može kombinovati sa ananasom. Dodavanje ananasa će poboljšati sadržaj vitamina C u smutiju, kao i ukus. Po potrebi možete dodati i limun ili pomorandžu.

ananas 2.jpg
Shutterstock  

4. Smuti od nara i urme

Nar je odličan izvor gvožđa, kao i vitamina C, a isti slučaj je i sa urmama, zbog čega je i ovo jedna od dobitnih kombinacija za povećanje nivoa gvožđa.

5. Sok od cvekle

Cvekla je poznata kao prirodan lek za lečenje anemije, budući da je ogroman izvor gvožđa.

Osim toga, bogata je vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima. Jedan od najboljih načina konzumacije cvekle protiv anemije jeste upravo u obliku soka. U sok od cvekle možete dodati i malo prirodnog soka od jabuke, kao i med.

Tekst: Lepa&Srećna