Hormoni su važan element zdravlja, a mnogi im ne poklanjaju dovoljno pažnje i često nesvesno ugroze njihovu ravnotežu.

Oni imaju ulogu hemijskih "poruka" koje aktiviraju ili usporavaju različite organe i vitalne procese u telu. To uključuje krvni pritisak, rast i razvoj, plodnost, metabolizam. Hormoni utiču na naše raspoloženje, san i polni nagon.

Ako nema dovoljno nekog konkretnog hormona ili ga ima previše, dolazi do neravnoteže. Posledice mogu biti dijabetes, hipertiroidizam, policistični jajnici i tome slično. Lekari kažu da ovi znaci sigurno ukazuju na poremećaj hormona.

1. JAKI BOLOVI PRED MENSTRUACIJU - PMS TEGOBE

Ako redovno patite od predmenstrualnog sindroma (PMS), niste jedini. Oko 75 odsto žena oseća tegobe koje on uključuje - nadutost, osetljivost grudi, razdražljivost. Tu su i glavobolje i česte promene raspoloženja. Međutim, nešto manje od pet odsto žena pati od teškog oblika PMS.

zenu boli stomak.jpg
Shutterstock  

"Neke žene sa visokim estrogenom, u poređenju sa progesteronom, imaju veoma jake tegobe pred menstruaciju", objašnjava dr Ejmi Kilen.

"One su posebno razdražljive i anksiozne. Kad je estrogen visok, imaju jače bolove i obilnije krvarenje." Prema njenim rečima, lekar će odlučiti da je potrebno otpočeti progesteronsku terapiju kako bi im se poboljšao kvalitet života.

2. UMOR I MANJAK ENERGIJE I MOTIVACIJE

Mnoge žene budu umorne prvih par dana menstruacije, ali ako ste stalno bez energije, to može biti znak hormonalnog disbalansa. Ako je štitna žlezda suviše aktivna ili neaktivna, i jedno i drugo može izazivati stalni umor.

Tiroida je odgovorna za otpuštanje hormona koji kontrolišu metabolizam, pa samim tim i na nivo energije u telu. Ako ona ne funkcioniše kako treba, otud i umor i manjak energije.

"Nizak testosteron izaziva pad libida i kod muškaraca i kod žena."

"Više različitih hormonalnih problema može da izazove umor i bezvoljnost, pa je važno obaviti analize pre nego što se počne s bilo kakvom terapijom", kaže dr Kilen. "Uz slabu štitnu žlezdu, i nizak nivo testosterona može dovesti do sličnih problema. Tek kad se utvrdi uzrok, može se primeniti i adekvatna terapija. Uz nju je potrebna i promena životnog stila."

3. SLABA POLNA ŽELJA

Kad dođe do opadanja polne želje, najčešće je uzrok promena u nivou hormona. Simptomi seksualne disfunkcije vezane za hormonalni disbalans su i neplodnost, problemi sa začećem, erektilna disfunkcija i bol tokom odnosa.

"Nizak testosteron izaziva pad libida i kod muškaraca i kod žena", kaže dr Kilen. "Ako je on uzrok, najbolje je prvo pokušati sa prirodnim načinima da se podigne. To su, na primer, duže i kvalitetnije spavanje, smanjenje stresa, ali i vežbe s tegovima kao i topljenje masnih naslaga sa stomaka."

4. VIŠAK KILOGRAMA

Ako ste počeli da se gojite, a nema nekog očiglednog razloga, moguće je da je uzrok neravnoteža hormona. "Slab rad štitne žlezde, nizak testosteron, ali i nizak estrogen mogu da se pokažu na telu u vidu stomačića i masnih naslaga", kaže dr Kilen.

"Ako su hormoni u ravnoteži, ako se zdravo hranite i vežbate, ne bi trebalo da imate naslage na stomaku. Međutim, čak i male promene u biohemiji organizma mogu da otežaju proces stvaranja mišića i trošenja masnoća."

Tekst: Lepa&Srećna