Do dijagnoze raka se obično dođe na rutinskom pregledu. Slučajno, kada posetimo lekara zbog neke, naizgled bezazlezene tegobe. Rano otkrivanje bilo koje vrste kancera je ključno za uspešno lečenje i preživljavanje i zato je jako važno da osim redovnih lekarskih kontrola dobro osluškujemo organizam. Stručnjaci podsećaju da nam telo uvek pokaže da se nešto dešava, bilo da su to promene u apetitu, kvalitetu sna, pojava upornog, jutarnjeg kašlja ili promenjena boja beonjača.

Iako su u početnoj fazi simptomi suptilni, njihova ozbiljnost se pojačava kako bolest napreduje, ali mnogi pacijenti ih ignorišu sve dok ne postanu nepodnošljivi. Nažalost, kasno javljanje lekaru, značajno pogoršava prognozu bolesti i tok lečenja.. Istraživanja navode da većina pacijenata sa dijagnozom u uznapredovalim stadijumima prijavljuje isti iscrpljujući simptom.

"Osećaj umora i nemogućnost da radite stvari svojim uobičajenim tempom. Umor može uticati na vas fizički, mentalno i emocionalno", tvrde lekari Američkog društva za borbu protiv raka i ističu da pacijenti oboleli od kancera opisuju ovo kao osećaj ekstremnog umora kod koga ne pomažu, ni odmor niti san.  

Američko udruženje za borbu protiv raka dodaje da pacijenti često opisuju umor kao osećaj bezvoljnosti i iscrpljenosti koji ne prolazi.

"Skoro svako sa uznapredovalim rakom ima ovaj simptom. Osećate se fizički, emocionalno i mentalno iscrpljeno većinu vremena“, dodaju lekari i upozoravaju da kada se kasno otkrije rak, mala je verovatnoća za izlečenje.

"To je zato što će tumor zahvatiti obližnje tkivo, limfne čvorove i druge udaljene delove tela. Lečenje se i dalje može primeniti u pokušaju da se smanji tumor, ali ponekad lekari odluče da su rizici lečenja veći od koristi", kažu lekari i ističu da do osećaja ekstremnog umora dolazi zbog poremećaja u nivou hormona u telu, što se često vidi kod bolesti poput raka dojke i prostate. Takođe, oboleli od raka imaju smanjenu mogućnost kretanja.

Kada u telu postoji veći broj ćelija raka, umor može da izazove i smanjen unos hrane. Takođe, pored umora čak 57 odsto pacijenata koji primaju palijativnu negu prijavljuje i slabost.

Pored slabosti i umora pacijenti često prijavljuju "nepodnošljiv bol" koji se često se karakteriše kao hroničan jer ima tendenciju da traje duže od bola izazvanog drugim problemima.

Kod pacijenata sa rakom, bol često dovodi do nekoliko drugih komplikacija kao što su:

  • Osećaj razdražljivosti
  • Loš san
  • Smanjen apetit
  • Loša koncetracija

Tekst: Lepa&Srećna