Bol u glavi, ušima i vratu je jedan od zdravstvenih problema kojima je teško otkriti uzrok. Ako često čujete i neku vrstu "krckanja" kad god okrećete glavu levo i desno, to može olakšati dijagnozu.

Ovi zvuci nastaju kad u zglobovima dođe do pokreta vazduha, što je najčešće bezopasno. On se javlja i u prstima, kolenima ili ramenima. Međutim, on može biti i znak povrede ili "trošenja" zgloba, kao i artritisa.

Kad "krckaju" pršljenovi vratne kičme, najčešće je to C1 i C2 - što označava njen "cervikalni" deo. Na prvi je oslonjena lobanja, a drugi je s njim u sprezi i omogućava rotaciju, tojest okretanje glave.

Bol prilikom pomeranja ovog pršljena, kao i drugih u vratnoj kičmi, često nastaje zbog artritisa koji prouzrokuje upalu i pritisak na nerve. 

bol u vratu.jpg
Shutterstock  

Artritis, takođe, može da zahvata i lumbalni deo kičme, kao i ligamente ili tetive koji povezuju druge kosti kičme. Ukočenost i bol su najčešći simptomi. Pored starosti i istrošenosti, rizik od artritisa povećavaju i gojaznost, ali i bolesti poput dijabetesa, gihta, psorijaze ili iritabilnog kolona.

Artritis u vratnoj kičmi može dovesti i do glavobolje. Jedan od načina da proverite da li je on uzrok tegoba, kao i da malo olakšate bol je da blago kružite glavom, na jednu pa na drugu stranu.

Takođe, možete da savijete jedan peškir u rolnu pa da legnete na leđa i podmetnete ga ispod vrata. Ovo bi trebalo da vam donese trenutno olakšanje. Za dijagnozu i eventualnu terapiju morate se obratiti lekaru. 

Tekst: Lepa&Srećna