Česte glavobolje ugrožavaju kvalitet života, a onaj ko od njih pati nekad ne može da obavlja čak i najosnovnije aktivnosti. Ponekad ljudi žele i da izbegnu uzimanje analgetika ili da to odlože što je duže moguće.

Onda se nađu u situaciji da ne mogu više da izdrže bol i tad dobro dođe savet dr Hilarija Džonsa koji je zasnovan na izučavanju anatomije stomaka.

"Da bi ste se što pre oslobodili glavobolje, čim popijete tabletu, treba da legnete na desnu stranu", kaže dr Džons.

"Upravo na toj strani, na njenom donjem delu, apsorpcija se obavlja brže. U tom delu je i više pokreta u crevima, pa će svaki lek brže ući u krvotok izuzev ako se radi o medikamentima sa sporijim otpuštanjem aktivnih sastojaka."

Prema rečima dr Džonsa, svaki analgetik bi trebalo da deluje za, najviše, pet do deset minuta.

glavobolja.jpg
Shutterstock  

Treba znati da, pored primarne glavobolje, koja nastaje zbog stresa, ili migrene, od koje pacijenti obično pate hronično, postoje i sekundarne glavobolje koje su nak nekog drugog, često vrlo opasnog oboljenja.

Tako glavobolja izuzetne jačine može nastati od pucanja aneurizme, a ako je prate smetnje u govoru ili poremećaj ravnoteže i pamćenja, može biti simptom tumora, krvarenja u mozgu ili infarkta.

Ukoliko glavobolja ne prestaje i pored toga što ste uzeli uobičajene lekove za bol, javite se lekaru. Imajte na umu da svaki lek ima neželjena dejstva, najčešće alergijske reakcije i probavne smetnje. Dugotrajno uzimanje pojedinih lekova može izazvati navikavanje ili rezistentnost na lek. Za glavobolju se preporučuju samo jednostavni analgetici kao što su paracetamol, aspirin, kafetin i slično ili nesteroidni antiinflamatorni lekovi (brufen, diklofen). Opijatni analgetici stvaraju zavisnost, te ih treba upotrebljavati sa oprezom i u strogo opravdanim situacijama.

Izvor: Lepa&Srećna