Ljudsko telo se satoji, u oko 60 procenata, od vode i ona igra ključnu ulogu u svim vitalnim procesima. Međutim, zadržavanje vode u organizmu, što izaziva edeme odnosno otoke je nešto sasvim drugo.

Ono može biti posledica različitih zdravstvenih stanja, kao što su poremećaji u radu srca, bubrega ili jetre. Kod žena, zadržavanje prevelike količine vode u telu dešava se i tokom menstruacije ili trudnoće.

Ukoliko vam izrazito otiču ruke ili noge ili primećujete istaknut edem na nekom drugom delu tela, obavezno se javite lekaru kako biste proverili da li bolujete od neke bolesti. Ali ako samo povremeno osećate da imate višak vode u telu i želite da se od njega oslobodite, pokušajte prvo prirodnim sredstvima.

Redovno vežbanje

Kad bi vežbanje moglo da se "spakuje" u neku tabletu i tako uzima, sigurno bismo je svi rado progutali svakog dana. Dok to neko ne "smisli", ostaje vam samo da odmah ustanete i počnete sa fizičkom aktivnošću. To može biti brza šetnja, preskakanje vijače kod kuće, bilo šta - samo se pokrenite.

otecene noge zadrzavanje vode-min.jpg
Shutterstock  

Povećajte količinu kalijuma u ishrani

Kalijum je veoma važan elektrolit koji utiče na ravnotežu tečnosti u organizmu. Da biste povećali njegov unos, nutricionisti savetuju krompir, spanać, paradajz, kajsije - bilo sveže ili suve. Kalijuma ima i u piletini, morskim plodovima i sočivu.

Smanjite unos natrijuma

Osim što ćete prestati da dosoljavate jelo, možete koristiti i takozvanu kalijumovu so, u kojoj ima manje natrijuma. Takođe, obratite pažnju na prerađevine u ishrani - preko njih se najčešće unese višak natrijuma. Ne savetuje se više od tri grama soli dnevno, a ako imate problem sa zadržavanjem tečnosti, onda se trudite da je bude i manje.

Uzmite suplemente magnezijuma

Magnezijum je odskoro popularan, naročito za sportiste i sve koji su fizički aktivni. Ovaj mineral ima više od 600 funkcija u organizmu.

Treba ga koristiti i u predmenstrualnom periodu, jer može da smanji tegobe, uključujući i zadržavanje tečnosti. Pored suplemenata, savetuje se i hrana bogata ovim elektrolitom - orašasti plodovi, zeleno povrće i semenke.

magnezijum.jpg
Shutterstock  

Maslačak

Poznat pod latinskim nazivom Traxacum officionale, skromni maslačak je moćno lekovito sredstvo koje se najviše koristi u alternativnoj medicini. On daje "znak" bubrezima da izbace višak i urina, ali i soli ili natrijuma. Uzimanje suplementa maslačka može da poveća učestalost mokrenja u roku od pet časova.

Kafa ili čaj

Napici bogati kofeinom, kao što su kafa ili čaj, takođe imaju diuretički efekat. On zavisi i od količine kofeina, pa se procenjuje da je neophodno popiti između tri i šest šoljica kafe da bi došlo do pojačanog mokrenja.

Tekst: Lepa&Srećna