Kiseli kupus je s uspehom položio veliki test vremena i prostora, jer se smatra da vuče poreklo čak iz Kine, od pre 2000 godina, a popularan je i dan-danas u mnogim kulturama.

Zahvaljujući procesu fermentacije, kiseli kupus ima hranljive materije i dragocene zdrave sastojke koji prevazilaze sastav svežeg kupusa.

Ima vrlo malo kalorija, ali zato obiluje vitaminom C i K, ima gvožđa, mangana, vitamina B6, kao i bakra. Treba biti oprezan, jer sadrži i natrijum u većoj količini - samo 150 gr kiselog kupusa zadovoljava skoro polovinu dnevnih potreba.

Najdragoceniji su probiotici, slični onima koji se nalaze u jogurntu i kefiru, a pomažu u varenju hrane i daju crevima sposobnost da bolje apsorbuju vitamine i minerale.

kiseli kupus
Instagram / littleeurope.tw kiseli kupus

Istraživanja pokazuju da jedna porcija kiselog kupusa može da sadrži čak 28 različitih sojeva bakterija, što deluje blagotvorno na zdravlje. Probiotici potpomažu smanjenju gasova, naduvenosti, zatvora i proliva, ublažavaju simptome Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Zahvaljujući dejstvu "dobrih" bakterija, kiseli kupus podstiče imunitet, štiti zdravu floru želuca i creva i ne dozvoljava da kroz njih "cure" neželjene supstance u telo. Naprotiv, jača proizvodnja prirodnih antitela, pa je manji rizik od zaraze i infekcije.

Zahvaljujući malom broju kalorija, a visokom sadržaju vlakana, kiseli kupus je odlična namirnica za dijetu. Takođe, jedna studija je pokazala da su učesnici koji su imali ishranu bogatu probioticima, dobili manje masnih naslaga, mada je ostatak jelovnika bio isti za sve.

Rasol, takođe, sadrži vitamine i minerale kao i kiseli kupus, ali nema vlakna. Treba biti oprezan zbog sadržaja soli i koristiti ga umereno. Ako nemate mogućnosti da kiselite kupus u buretu, kako su nekad radili naši stari, možete sebi ukiseliti male količine u tegli. Takav kupus se zove ribanac, ima sva zdrava svojstva kiselog kupusa u glavici, a recept za ribanac ćete naći ovde.

Tekst: Lepa&Srećna