Post je, za mnoge, prilika da možda malo i smršaju, ali u tome će uspeti samo ako ne naprave uobičajene greške. Zbog njih se mnogima dogodi upravo obrnuto - da dodaju sebi još jedan višak kilograma!

Glavni uzrok gojenja tokom posta je u tome što, umesto mrsnih namirnica, povećavamo unos hleba, testa, krompira i raznih slatkiša, pa time značajno raste kalorijska vrednost hrane. Žitarice ne treba izbegavati, ali nekoliko saveta vam mogu pomoći da ih koristite na zdraviji način.

Prvo, trudite se da uvek koristite proizvode od integralnog - celog zrna. Drugo, umesto pšenice, što češće koristite ovas, heljdu, proso, ječam i speltu. Savetuje se i upotreba pseudožitarice - kinoe - koju je, kod nas, proslavio Novak Đoković kad se pročulo da je redovno jede.

salata od kinoe.jpg
Shutterstock  

Druga grupa namirnica koju treba forsirati je ona koja nadoknađuje kalcijum, jer ne koristite mlečne proizvode. To znači da valja što češće jesti susam, pasulj, sardine, tunjevinu, kao i zeleno lisnato povrće. Nemojte, na brzinu, zameniti mleko kupovnim napicima na kojima samo piše "biljno mleko", već prvo proverite njihov sadržaj.

Najčešće ovi industrijski proizvodi sadrže samo neznatne količine osnovne namirnice (na primer, u bademovom "mleku" bude badema tek oko jedan do dva odsto), a ostatak čine voda, zaslađivači i sredstva koja popravljaju ukus i miris.

kuvani grasak.jpg
Shutterstock  

Treću grupu namirnica koje valja redovno jesti čini povrće, koje treba da bude vaš glavni izvor proteina dok postite. Zato svedite na minimum krompir i pirinač, a pojačajte pasulj, bob, sočivo, boraniju, grašak i pečurke.

Tokom posta slobodno povećajte unos voća, ali ni tu nemojte preterivati. Količinu od uobičajenih 150-200 grama voća na dan možete da duplirate.

Tekst: Lepa&Srećna