Krompir je dugo bio na "lošem glasu" kad je reč o dijeti, pa smo ga izbegavali kao previše bogat izvor ugljenih hidrata. Nutricionisti su ponavljali kako istraživanja upozoravaju na vezu između ishrane bogate krompirom i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2.

Zato se ovo povrće nije savetovalo bilo kome ko se bori sa viškom kilograma, a naročito onima koji pate od insulinske rezistencije. Sada se pojavljuju kontradiktorni rezultati.

Nova studija pokazuje da su ljudi koji izbegavaju krompir napune tanjir drugim namirnicama i da zato ne uspevaju da izgube na težini. Profesorka Kandida Rebelo iz Istraživačkog centra Penington u Luizijani kaže da ljudi
obično pojedu "istu gramažu hrane", bez obzira na to koliko kalorija u toj hrani ima.

Da li krompir goji i kako sme da se jede u dijeti
Shutterstock  

"Ključni aspekt naše studije je to što nismo u smanjivali obim porcije, već smo samo spustili njen kalorijski nivo tako što smo ubacili krompir.

Pripremili smo jela za svakog učesnika u istraživanju u skladu s njegovim ličnim kalorijskim potrebama, s tim što smo zamenili jedan udeo mesa krompirom. Pokazalo se da se su učesnici brže postajali siti, neki čak nisu ni pojeli sve. Ako se to primeni, može se brže izgubiti na kilaži", objasnila je profesorka.

Važno je da se krompir ne priprema u dubokoj masnoći i da se ne preliva nekim kaloričnim, bogatim sosovima. Takođe, pokazano je da se, prilikom hlađenja, u krompiru formira otporni skrob koji je bolji za dijetu od običnog skroba.

Tekst: Lepa&Srećna