Mušmula je poznata po jednostavnom uzgoju, prijatnom ukusu, ali i brojnim pozitivnim efektima koje ima na celokupno zdravlje organizma. Sadrži proteine, ugljene hidrate, belančevine, organske kiseline, tanine, veliku količinu vitamina B i C, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum... Mušmula je pogodna za osobe koje drže dijete, 100 grama ploda ima samo 43 kalorije.

Plodovi mušmule čuvaju digestivni sistem, pomažu kod zatvora, smanjuju nadudost, a povoljno deluju i kod problema sa jetrom i bubrezima. Zbog visoke koncetracije vitamina A mušmule su dobre za vid, a smanjuju i rizik od makularna degeneracija oka i katarakte. Mušmula je i odličan saveznik u borbi protiv respiratornih infekcija.

Pektin, odnosno dijetalna vlakna iz mušmule mogu da snize nivo masnoća u krvi, kao i da zaustave dijareju. Brojne studije su pokazala da mušmule ublažavanju progresiju osteoporoze.

Čaj od mušmule

Čaj od mušmule možete da pijete dva puta dnevno ako imate problema s vrtoglavicom, infekcijom usana ili grla. Ovim čajem možete ublažiti krvarenje desni i osvežiti dah.

Priprema: Nekoliko sitno iseckanih svežih mušmula prelijte s 2 dl vruće vode. Mešavinu poklopite i ostavite da stoji barem sat vremena. Nakon što ga procedite, konzumirajte ga na sjviše tri puta dnevno.  Ako želite možete dodati limun i med.

Tekst: Lepa&Srećna