Crna rotkva bogata je vlaknima, vitaminima B1, B2, B6, kao i mineralima kalcijumom, kalijumom, natrijumom, fosforom i gvožđem. Odlična je za podizanje imuniteta, ali to nije jedini njen benefit.

U kombinaciji sa medom, crna rotkva je veoma efikasan lek - sok dobijen od rotkve i meda služi kao prirodan tonik za čišćenje jetre, jer je podstiče da proizvodi masnoće i proteine koji umanjuju napetost žučne kese.

Takođe, efikasno deluje kod zatvora i usporenih creva. Svakog dana pre jela popijte jednu kašiku soka od rotkve i meda, a vlakna koja ovo povrće sadrži regulisaće vam probavu.

Rotkva
Shutterstock  

Rotkva i med imaju i antibakterijsko i antimikrobno dejstvo, pa se često koriste i kao lek protiv kašlja. Čiste bronhije i disajne puteve, a stimulišu lučenje sluznice.

Ovaj sok povoljno deluje i na regulaciju nivoa hormona tiroidne žlezde jer sadrži supstancu rafanin, za koju brojni stručnjaci smatraju da ublažava i uklanja simptome hipertireodizma i reguliše rad štitne žlezde.

S obzirom na to da je bogata antioksidansima, crna rotkva pomaže i u prevenciji malignih bolesti. Takođe, zahvaljujući kalijumu i manganu reguliše krvni pritisak i eliminiše loš holesterol.

Kombinacija crne rotkve i meda odlična je i za mršavljenje, s obzirom na to da rotkva sadrži mnogo vode, a malo masti i kalorija, dok med ima prirodne šećere. Pružiće vam osećaj sitosti i smanjiće vam apetit, a daće vam dovoljno energije i snabdeti organizam hranljivim materijama.

Crna rotkva sa medom za mršavljenje
Youtube/Printscreen/LITTLE DIY 

Lepa i zdrava koža takođe su jedan od benefita konzumiranja ove dve namirnice. Crna rotkva i med hrane kožu lica i čine je elastičnom, uklanjaju tamne kolutove oko očiju, kao i akne, bubuljice i mitisere. Pored toga, ova kombinacija usporava i starenje kože.

Tekst: Lepa&Srećna