Luk je mnogima omiljeno povrće. Jedemo ga u salati, kao dodatak jelima, ali oprezno zbog njegovog oštrog mirisa. Lekari preporučuju da svakoga dana pojedemo barem jedan luk i to u sirovom stanju. Luk sadrži luk sadrži antioksidante, vitamine i minerale koji pomažu u jačanju kose i noktiju.

Ovo povrće pomaže u normalizaciji sna zbog sadržaja L-triptofana u njemu. Pored toga, luk pomaže da se poboljša funkcionisanje digestivnog trakta i eliminiše zatvor, a takođe daje osećaj sitosti, uprkos niskom sadržaju kalorija.

Neke studije su pokazale da luk normalizuje nivo šećera u krvi, ali i da ga je najbolje jesti uveče. Lekari posebno savetuju crveni luk zbog dragocenih vitamina koje sadrži. On je bogat izvor vitamina C, posebno njegova ljuska, i deluje kao snažan antioksidans. Crveni luk poboljšava i regulaciju creva, jača srce i vraća snagu organizmu. On utiče na smanjenje krvnog pritiska i nivoa lošeg holesterola, ali i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka. 

Takođe, povoljan je za ishranu dijabetičara jer sadrži biljni hormon sličan insulinu. Preporučuje osobama koje imaju problema sa alergijama jer smanjuje upalne reakcije. Takođe, odličan je za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, pa se preporučuje obolelima od artritisa, gihta i kod raznih reumatskih oboljenja. Osim za zdravlje, crveni luk je dobar i za izgled jer hranjive materija koje sadrži neguju i čiste kožu, i eliminišu bakterije. 

Izvor: Lepa&Srećna