Grožđe je pravi dar jeseni, jer su njegove koristi za zdravlje stvarno impresivne - blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem i pomaže radu srca. Zahvaljujući antioksidativnim i protivupalnim svojstvima, ovo voće povoljno utiče na čitav organizam.

Često se postavlja pitanje da li je zdravije belo ili crno grožđe, da li goji i da li se sme jesti tokom dijete. Takođe, svakog zanima i kako izabrati najlepše i najzdravije grozdove na pijaci. Evo saveta...

Iz 100 gr grožđa dobija se oko 70 kalorija, pa se može jesti u dijeti, uz oprez kad je reč o drugim izvorima šećera. U grožđu ima vitamina C, K i B1, kao i minerala poput kalcijuma i fosfora, ali količine nisu velike. Njegovi najdragoceniji sastojci su polifenoli, antioksidansi koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. 

Belo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima. Takođe nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom.

crno i belo grozdje 2.jpg
Instagram / oishiibudouyasan 

Upravo zbog polifenola, smatra se da je nešto zdravije crno grožđe u kojem ih ima više. Među njima, jedan od najznačajnijih je resveratrol, koji ima zaštitna svojstva za srce. Uz antocijanin, on pomaže i pri snižavanju rizika od karcinoma prostate i debelog creva, a na zdravlje sistema za varenje blagotvorno deluju i dijetalna vlakna u grožđu.

Jedna porcija grožđa dnevno, oko 250 grama, može da pomogne u olakšanju bolova u kolenu, naročito ako oni nastaju zbog osteoartritisa. 

grozdje.jpg
Instagram / rachael_lanehart 

Pošto je grožđe i dosta zasitno, možete bazirati redukcionu dijetu na njemu, s tim što ona ne bi trebalo da traje duže od četiri-pet dana. Ona predviđa da u toku dana pojedete oko kilogram ovog voća, za svaki obrok po jedan grozd, uz jela kao što su bareni krompir, integralni pirinač i pečena riba. Takođe, dozvoljeni su nemasni mladi sir, ovsene pahuljice i sveža salata, bez masnoće.

Kada birate grožđe na pijaci, zdrave grozdove ćete prepoznati po jedrini zrna. Podignite jedan i blago protresite - ako zrna ne opadaju, voće je sveže.

Tekst: Lepa&Srećna