Zadržavanje tečnosti u telu nastaje kad se višak vode skuplja u organizmu i izaziva oticanje - najčešće u šakama, stopalima, zglobovima i listovima nogu. Ovom stanju doprinosi manjak fizičke aktivnosti, bilo da je reč o osobama kojima je otežano kretanje iz medicinskih razloga ili su drugim razlozima primorane da sede.

Hormonalne promene takođe prouzrokuju zadržavanje tečnosti, na primer, tokom trudnoće ili pre početka menstrualnog ciklusa. Pored ovih razloga, edemi mogu nastati i zbog bolesti bubrega, zastoja rada srca, ali i oštećenja kapilara ili ugroženog limfnog sistema.

Gojaznost izaziva i sakupljanje viška tečnosti u stomačnom delu, kao i u rukama i nogama. Ishranom, napicima i suplementima, moguće je postići gubitak od čak šest kilograma nedeljno. Prvo što treba da uradite ako patite od edema jeste da smanjite unos soli.

so u hrani.jpg
Shutterstock  

Natrijum iz soli vezuje vodu i, u zdravom organizmu, ima zadatak da održava ravnotežu tečnosti u ćelijama i izvan nje. Ne bi trebalo da so potpuno izbacite iz upotrebe, ali uzmite u obzir da je u prerađenoj hrani njen procenat obično veliki.

Uvrstite u ishranu namirnice bogate kalijumom. On je veoma važan za održavanje zdravlja srca, kao i mišića i nerava. Može da pojača izlučivanje mokraće, kao i da neutrališe loše dejstvo viška natrijuma. Kalijumom su bogate banane, spanać, paradajz i krompir.

caj od maslacka.jpg
Shutterstock  

Od napitaka, savetuje se čaj od maslačka. On je prirodni diuretik, podstiče izlučivanje mokraće i to za samo 24 sata. Ova lekovita biljka ima i antivirusno, antifugalno i antioksidativno dejstvo.

Od suplemenata, preporučuje se magnezijum, kojeg možete uzimati bar oko 250 mg dnevno. Imajte na umu da, osim doze, treba proveriti i koju vrstu magnezijuma uzimate, jer se njihova iskoristljivost razlikuje. Takođe, savetuje se suplementacija vitaminom B6, za koji je utvrđeno da pomaže ženama koje primećuju pojačano zadržavanje vode u telu pre menstrualnog ciklusa.

Tekst: Lepa&Srećna