Banane su jedino voće koje je preporučljivo za konzumiranje kod svih oblika gastritisa, budući da su one izvor supstanci korisnih za probavni sistem, regeneraciju, lečenje, poboljšanje mikroflore i zgrušavanje krvi.

Međutim, prema rečima poznate ruske doktorke Tatjane Razumovske, banane mogu predstavljati ozbiljan problem u situaciji kada imate neku od crevnih bolesti u akutnoj fazi.

Osobama sa gastritisom se savetuje da jedu banane kako bi se smanjila kiselost želuca i rizik od gorušice, ali je u slučaju crevnih bolesti u akutnoj fazi bolje izbeći ovo voće, pogotovo kada su u pitanju zelene nezrele banane, jer one imaju visok sadržaj natrijuma i zato mogu da deluju kao diuretik.

Ko ne treba da jede banane
Youtube/Printscreen/ TastyMinutewithLaura 

"Zrele banane deluju laksativno, zato je to voće najverovatnije štetno tokom poremećaja creva ili gastrointestinalnih oboljenja u akutnoj fazi. Mogu da izazovu nadutost", objasnila je doktorka Razumovska.

Ona je dodala da jedna banana daje energiju za sat vremena treninga snage ili teškog fizičkog rada, a ako se voće osuši, sadržaj kalorija u banani će se povećati pet puta.

Doktorka je upozorila i da banane kod osoba koje imaju gastritis nikako ne smeju da se kombinuju sa nekim drugim proizvodima, a jedino kombinovanje moguće je sa kefirom, pavlakom, svežim sirom, mlekom ili jabukom.

Ona takođe navodi i da se, ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi znatno povećava, što može da bude štetno za srce.

Izvor: Lepa&Srećna