Serotonin dijeta je plan ishrane koji se zasniva na poboljšanju raspoloženja i gubitku težine povećanjem nivoa serotonina u mozgu.

Mnogi ljudi se bore s emocionalnim prejedanjem, a ova dijeta pomaže u obuzdavanju promena raspoloženja i sprečavanju takvih situacija.

Da bi telo proizvelo dovoljno serotonina, potrebno je unositi dovoljno aminokiseline koja se zove triptofan, a on se u najvećoj koncentraciji nalazi u mesu i mlečnim proizvodima.

Međutim, postoji i niz drugih namirnica koje sadrže triptofan. Uz meso, poput ćuretine ili piletine, ili mlečnih proizvoda poput mleka i svežeg sira, kao i jaja, triptofan se nalazi i u voću, povrću, orašastim plodovima, proizvodima od žitarica, soji, čokoladi, semenkama susama, suncokreta i bundeve.

namirnice koje ne treba jesti na prazan stomak
Youtube/Printscreen/ Downshiftology 

U okviru serotonin dijete dozvoljeno je jesti ugljene hidrate, ali umereno, jer pobornici ovog režima veruju da ugljeni hidrati podižu nivo serotonina i time poboljšavaju raspoloženje.

Ugljeni hidrati podstiču telo na oslobađanje insulina, što zauzvrat olakšava triptofanu da stigne do mozga.

Obroci kod serotonin dijete sastavljeni su od pomenutih namirnica, a autori knjige 'The Serotonin Power Diet' navode da je uz pomoć ovog režima ishrane moguće izgubiti otprilike dva kilograma nedeljno, ali i smanjiti stres i obuzdati emocionalno prejedanje.

Izvor: Lepa&Srećna