Selen je mineral koji je u tragovima potreban organizmu, ali bez njega se ne odvijaju normalno važni procesi vezani za naš metabolizam i opšte zdravlje. On je neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema, a pravilan rad štitne žlezde zavisi, takođe, od njega.

Manjak selena može da bude povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima, neplodnošću kao i opadanjem kognitivnih sposobnosti. Trenutno se istražuje i eventualna uloga selena u lečenju nekih vrsta karcinoma. Da li će selena biti dovoljno u hrani zavisi, pre svega, od toga da li ga ima dovoljno u zemljištu u regionu u kojem živite i odakle pretežno uzimate namirnice.

Ako je to slučaj, onda ćete selen naći u zelenom povrću, pečurkama, semenkama, kao i u piletini i ribi koja se tu uzgaja. Ako ga nema, većina stručnjaka savetuje da uzimate suplement selena.

Osim oslabljenog imunog sistema, možete primetiti manjak selena ukoliko vam opada kosa, stalno ste umorni, osećate slabost u mišićima. Parovima koji imaju teškoća sa plodnošću često se savetuje da pojačaju unos selena.

Izvor: Lepa&Srećna