Pojava majmunskih boginja u Evropi i Severnoj Americi potvrđena je kod više od 200 obolelih, navela je juče Svetska zdravstvena organizacija. Ovaj virus cirkuliše na veoma niskom nivou u poslednjih 40 godina, a prvi slučajevi izvan Afrike su se prvi put pojavili ove godine pre deset dana, u Velikoj Britaniji.

Prema rečima dr Rozamund Luis, iz SZO, ovo je prvi put da se majmunske boginje otkrivaju u više zemalja u Evropi i to kod više ljudi koji nisu putovali u afričke regione u kojima se bolest endemski javlja, preneo je CNBS. Kako Svetska zdravstvena organizacija navodi, virus se primarno širi među muškarcima i to tokom seksualnog odnosa.

"To, međutim, ne znači da se majmunske boginje šire kontaktom genitalijama ili semenim i vaginalnim tečnostima", ističe Endi Sil, savetnik SZO za HIV, hepattitis i druge seksualno prenosive bolesti. "One se šire bliskim kontaktom, baš kao što to može biti slučaj sa običnom prehladom."

Virus ulazi u telo kroz oči, nos, usta, disajne puteve, kao i kroz oštećenja na koži. Veruje se da je moguće da se širi i kapljičnim putem.

"Ovaj virus je superstabilan van domaćina i može da preživi i na predmetima, na ćebetu, na primer", objašnjava dr Skot Gotlib za CNBC.

Rani simptomi majmunskih boginja uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, bol u mišićima, malaksalost. Najvažniji simptom koji razlikuje ovu bolest od velikih boginja su uvećani limfni čvorovi. Zatim se pojavljuje ospa na licu, šakama, stopalima, kao i na genitalijama. Ona se pretvara u papule, pa zatim u plikove koji mogu biti ispunjeni i tečnošću.

Bolest može da traje od dve do četiri nedelje, a inkubacija traje 21 dan. Lekova nema, daju se samo medikamenti za ublažavanje simptoma.

Evropska unija je juče najavila da će podstaći program vakcinacije budući da je Danska postala šesnaesta zemlja u kojoj su se pojavile majmunske boginje. Ne postoji specifična vakcina protiv ove bolesti, ali je ona protiv malih boginja efikasna u 85 odsto.

Izvor: Lepa&Srećna