Drhtanje ruku može da bude "samo" neprijatnost, ali za mnoge ljude ono je i problem zbog kojeg otežano jedu, ne mogu da se obuku, teško im je da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Postoje brojni razlozi zbog kojih ruke počinju da drhte. Ako se to dešava ujutru, može da bude i samo posledica umora ili viška kofeina. Kod starijih, tremor se javlja i kao posledica nekih lekova ili manjka vitamina. Drhtavicu može da prouzrokuje stres, anksioznost, problem sa visokim pritiskom, kao i neke druge zdravstvene tegobe.

Uz konsultaciju sa lekarima koji će proceniti da li i neki lekovi koje uzimate mogu biti uzrok drhtavice, proverite da li i sami utičete na ovu pojavu. Za početak, eliminišite kofein, ne samo u kafi, već i u čaju ili nekim bezalkoholnim pićima, pa i u čokoladi. Imajte na umu da prekid ne treba da bude previše radikalan, jer i uzdržavanje od kofeina može da izazove tremor.

Tegobe izazavane prestankom konzumacije kofeina mogu da potraju i po deset dana. Alkohol, takođe, može da izaziva tremor, ali i nagla apstinencija posle duže konzumacije, zato je uvek sprovodite u dogovoru sa stručnjakom.

Ključni vitamin za zdrav nervni sistem je vitamin B12, pa se zato potrudite da u ishrani uvek bude dovoljno jaja, mleka i mesa ili, ako ste vegetarijanac, uzimajte suplemente. Manjak vitamina B6 i B1, takođe, može izazvati tremor. Za zdravlje kompletnog organizma, pa i nervnog sistema, najbolja je mediteranska dijeta - sa dosta povrća, voća, malo mesa, žitarica i zdravih masnoća poput maslinovog ulja.

Od vežbi, savetuje se rad sa "antistres" lopticom. Stežite je, u intervalu od 2 do 10 sekundi, otpustite, pa ponovite deset puta - kad god možete da odvojite malo vremena tokom dana. Takođe, savetuje se kruženje ručnim zglobovima, kako bi se tetive i ligamenti održavali u dobrom stanju. Masaža i redovan, kvalitetan san su takođe od velike pomoći.

Izvor: Lepa&Srećna