Staračke fleke otkrivaju godine čak i ako nemate mnogo bora, a linija vam je vitka kao u devojke. I dok se one na licu mogu prikriti šminkom, pege na rukama su uvek očigledne. One, zapravo, nastaju zbog dejstva sunca, pa ih ima i kod mlađih osoba koje su se dugo sunčale bez zaštite.

Razne hiperpigmetacije mogu nastati i zbog hormonalnih promena, ali i nekih oboljenja pa je - pre bilo kakvog uklanjanja - najbolje obratiti se dermatologu koji će utvrditi njihovo poreklo. Ako se ustanovi da su u pitanju klasične sunčane pege (solarni lentigo), može se pristupiti njihovom uklanjanju. U modernim kozmetičkim salonima kao i na kožnim klinikama, na raspolaganju su različiti metodi - uklanjanje fleka laserom, krio terapijom (tečnim vodonikom) ili dermoabrazijom. 

Odlične rezultate daje hemijski piling, obično trisirćetnom kiselinom. Ona se nanosi direktno na pege, ostaje nekoliko minuta i zatim neutralizuje. Posle nekoliko dana, počinje da se ljušti sloj kože, što dovodi i do skidanja fleke. Može se desiti da bude neophodan još jedan tretman. Zbog jačine preparata, ne savetuje se da ovo radite sami kod kuće.

Za kućni tretman možete koristiti blaže mešavine, na primer, masku od limuna i meda (u jednakoj razmeri), a ona treba da stoji na koži 10-15 minuta. Takođe, jaku kiselinu ima i paradajz, pa iskoristite vreme pripreme salata da namažete pege jednom kriškom. U mleku, jogurtu i pavlaci ima mlečne kiseline, namažite njima pege kad god ste u prilici. Ovakve tretmane treba ponavljati barem jednom nedeljno. 

Neophodna je zaštita kože od sunca, kako tokom tretmana, tako i posle njega!

Izvor: Lepa&Srećna