Pre nego što se zagledate u ogledalo, proverite - da li su suva koža, bore i fleke od sunca na vašim rukama već ostavile pečat starosti, pre vremena?

Da li su vam zanoktice suve, javlja li se svrab, crvenilo, dermatitis? Upravo ovakve promene primećuju brojni dermatolozi od početka epidemije kovida, a razlog je sve češće korišćenje jakih sapuna, dezinfekcionih sredstava, pa i čistog alkohola za higijenu ruku. Da biste oporavili kožu i očuvali mladalački izgled ruku, trebalo bi da potražite sapune sa što nižom pH vrednošću ali i da primenite dodatnu negu. Što se tiče parfema u sapunu, bilo tečnom ili čvrstom, oni mogu da doprinesu pojavi ekcema, pa ih izbegnite u bilo kom kozmetičkom sredstvu ukoliko vam je koža osetljiva.

Koliko god je to moguće, koristite zaštitne rukavice pri kućnim poslovima. Ukoliko radite s vodom i sredstvima za pranje, podrazumeva se da navučete gumene, ali pri čišćenju prašine ili  peglanju, možete upotrebljavati platnene. Pamučne rukavice se preporučuju i tokom spavanja, s tim što prvo treba naneti deblji sloj sredstva za negu.

Idealno je da nadlanice koristite kao "paletu" na koju nanosite i kreme i serume za lice - umesto da ih rastrljavate dlanovima. Zanoktice negujte kremama ili uljima specijalno napravljenim za tu svrhu, a na kraju namažite i sloj vazelina i onda navucite rukavice za spavanje. Ako baš želite da, pred počinak, malo pregledate i vesti na telefonu, odsecite vrh rukavice na prstima i biće još praktičnije.

Na kraju, ne zaboravite da sredstvo za zaštitu od sunca koristite i na rukama. Možda vam krema nije pogodna tokom vožnje, ali mnogi brendovi imaju i proizvode u formi pudera, pa se savetuje da ga uvek imate u automobilu.

Izvor: Lepa&Srećna