Da li je micelarna voda zaista čudotvorno sredstvo za skidanje šminke ili marketinški trik kom smo se naivno priklonili? Ovo je prava istina.

Kada se pre koju godinu pojavila na tržištu, micelarna voda je brzo postala hit i nezaobilazna stavka u nezi svake žene. Efikasnost i jednostavnost korišćenja glavni su aduti ovog proizvoda, koji je sada uvršten u ponudu gotovo svakog kozmetičkog brenda. Menja potrebu za vodom i lavaboom, bez problema otapa šminku i nečištoću, i to samo jednim pokretom.

Ujedno je i jedan od najkontroverznijih bjuti proizvoda za čišćenje lica, te je predmet brojnih polemika dermatologa i kozmetologa. Zato smo pozvali dr Nevenku Dokmanović, specijalistu dermatovenerologije, kako bismo otkrili koje su to prednosti i mane ovog čudotvornog proizvoda.

Iako izgleda kao obična voda, micelarna voda je daleko od toga. Ona sadrži takozvane micele, mikrosfere koje privlače nečistoću, šminku i masnoću kao magnet. Njome se natopi tupfer, drži se nekoliko sekundi na koži i nežno istrlja. I sve to bez ispiranja! Ipak, ovu poslednju rečenicu treba uzeti s rezervom.

– Glavna prednost micelarne vode je u tome što ne sadrži alkohol i sapune, za koje znamo da ne utiču blagotvorno na kožu. Prilagođena je svim tipovima kože i uzrastima i veoma je delotvorna u uklanjanju šminke i nečistoća sa lica – kaže dr Nevenka.

Micelarna voda je odlična za skidanje šminke, ali ne bilo koja, i ne sme biti jedini proizvod za čišćenje lica, već samo prvi korak u toj rutini.

Da li se treba umivati posle micelarne vode

Najveće nedoumice u vezi sa micelarnom vodom javljaju se kad je reč o njenom ispiranju s lica. Dok nas kozmetičke kuće i dalje uveravaju da nema potrebe micelarnu ispirati s lica, neki dermatolozi to ipak preporučuju. Naime, neke micelarne vode sadrže agresivnije sastojke koje ne bismo smeli da ostavimo na licu.

– Važno je istaći da postoji više tipova micelarnih voda i da je pri kupovini bitno da pazimo na to kom su tipu kože namenjene. Takođe, važno je da obratimo pažnju da li micelarna voda sadrži propilen-glikol. On ostavlja masnjikav sloj na koži i treba ga isprati sa kože jer može da izazove iritacije – kaže naša sagovornica i dodaje da pri kupovini micelarne ne treba štedeti novac i da uvek umesto komercijalnih brendova biramo one medicinski odobrene.

Ostale micelarne vode ne moraju da se ispiraju, a preporuka da umivanje posle micelarne nije potrebno posebno se odnosi na osobe koje imaju veoma suvu kožu ili oboljenja poput rozacee.

Kome je potrebno dvostruko čišćenje lica

Mnogi dermatolozi i kozmetolozi ipak dele mišljenje da je micelarna voda samo uvod u rutini skidanja šminke s lica, odnosno da ona samo priprema kožu za dalje korake čišćenja. Nakon što očistite lice micelarnom vodom, neizbežno je da se umijete gelom ili penom za lice.

Ovu metodu bi posebno trebalo da primenjuju žene koje se mnogo šminkaju. Nakon dvostrukog čišćenja koža je temeljno očišćena i spremna za nanošenje kreme ili seruma.

Tekst: I. K.

Izvor: Neodoljiva