Važno je da napravite pravi odabir namirnica kao i da, naravno, vodite računa o veličini porcije.

Nutricionisti savetuju koji proizvodi vam neće remetiti san niti dodati suvišne kilograme, čak i ako ih jedete uveče.

Jaja

Jaja su izvor proteina koji sadrže esencijalne aminokiseline i brzo daju osećaj sitosti. Najbolji izbor su jaja Benedikt ili jednostavno tvrdo kuvana jaja. Omleti i kajgana su takođe dobra opcija za večeru, ali samo ako ih spremate sa minimalnom količinom ulja.

Sir i grožđe

Mala porcija sira ima samo oko 100 kalorija, a doneće vam mnogo koristi u vidu triptofana, proteina i kazeina. Posebno, kazein vam može pomoći da se osećate zadovoljnije i dobar je za zdravlje mišića ako ga uzimate pre spavanja. Nekoliko zrna grožđa, koje je uzgred bogato melatoninom, takođe će pomoći vašem snu, piše "Magazin Novosti".

jaja sardine riba sir pecurke vitamin d.jpg
Shutterstock  

Humus sa štapićima od povrća

Osnova ovog jela su leblebije. One su bogate vitaminom B6 koji je važan za sintezu serotonina, a ako ih jedete kasno uveče najbolji dodatak ovom jelu su krastavac, tikvice ili štapići šargarepe. Humus je takođe bogat proteinima, pa se svakako preporučuje, pogotovo za one koji ne jedu meso.

Kukuruz

U večernjim satima bolje je izabrati kuvani kukuruz, umesto kukuruza iz konzerve, koji je pun šećera. Čist kuvan kukuruz može pomoći u uklanjanju viška holesterola iz tela, a skuvajte ga u vodi sa minimalno soli.

Riba

Za večernje sate najbolje je odabrati masnu ribu. Na primer, bakalar ili iverak bogat hranljivim sastojcima, omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u njemu, a koje su poznate po svojoj sposobnosti da razgrađuju masti. Proteini koji se nalaze u ribi su takođe dobri za metabolizam.

Izvor: Lepa&Srećna