Naime, jedinjenja u belom luku poboljšavaju crevne bakterije i pamćenje.

Studija koja je predstavljena na godišnjem sastanku Američkog fiziološkog društva 2019. godine potvrdila je status belog luka kao superhrane, a takođe je podržala i njegova moćna lekovita svojstva koja su cenjena od davnina.

"Naši rezultati pokazuju da konzumiranje hrane sa belim lukom koji sadrži alil sulfid može da održi zdravlje mikroorganizama creva i poboljša kognutivne funkcije kod starijih ljudi,” rekao je autor studije.

Odnos između crevnih bakterija i zdravlja nervnog sistema poznat je već duže vreme. Na primer, kod osoba sa demencijom, sastav crevne mikroflore se razlikuje od zdravih pacijenata.

beli luk za herpes
Youtube/Printscreen/ The Ripe Tomato Farms 

Studija je koristila svež beli luk, a zatim i stariji beli luk kako bi ispitali jedinjenja koja nastaju trulenjem luka u organizmu.

Tada je otkriveno da ta jedinjenja, nastala razgradnjom belog luka u organizmu, mogu da zaštite mozak na nekoliko načina:

- Štite od neurodegerativnih bolesti
- Sprečavaju povrede mozga posle ishemije
- Štite nervne ćelije od apoptoze
- Sprečavaju oksidativnu ćelijsku smrt uzrokovanu β – amiloidom.

"Pored toga, lečenje ovim jedinjenjem belog luka (AGE – Aged Garlic Extract) sprečava se degeneracija prednjeg režnja mozga, poboljšava se učenje, čuva pamćenje, ali i povećava životni vek”, kažu stručnjaci.

Vođe ove studije takođe tvrde da se AGE-om može lečiti Alchajmerova bolest.

Izvor: Lepa&Srećna