Pravilo da odeću treba prati pre prvog nošenja važi bez obzira na to da li ste je kupili u prodavnici, preko oglasa ili "second hand" radnji. Čak i potpuno nova bluza ili suknja nosi na sebi tragove brojnih ruku koje su taj komad šile, peglale, pregledale i pakovale. Ne treba ni da spominjemo koliko puta je ta odeća možda probana, koliko je dugo ležala u nekim magacinima...

Kad je reč o garderobi u "second hand" radnjama, pravilo je da sva ona koja je prethodno nošena prolazi ciklus pranja pre nego što se pusti u prodaju. Međutim, i tu ćete često videti da majice ili haljine leže po podu kabina ili prodavnice, naročito kad počne ciklus najvećeg sniženja. 

Dakle, temeljno pranje se podrazumeva, ali feng šui majstori smatraju da to nije dovoljno da bi se stvari oslobodile energije prethodnog vlasnika. Da biste to učinili, u vodu za pranje ili predpranje dodajte nekoliko kašika morske soli. Ova namirnica se sastoji od višestraničnih kristala koji trenutno upijaju energiju. Drugi način je da odeću ostavite na suncu, jer je Sunčeva svetlost jang energija i potire ustajalu, jin energiju starih stvari.

Prema feng šui principima, nije uvek slučaj da "second hand" stvar nosi negativnu energiju, naprotiv. Na primer, stari nameštaj se smatra "zdravijim" od novog, jer treba da prođu godine da bi izvetrile sve hemikalije koje se koriste u proizvodnji modernih pločastih materijala i tapacirunga. Još ako nasledite neku komodicu ili fotelju od drage tetke, takav predmet treba da ima počasno mesto u kući. 

Kad unosite "second hand" stvar u dom, osluškujte sebe, kažu feng šui stručnjaci. Ako bilo koji predmet u vama budi tugu i nezadovoljstvo, nemojte ga zadržati.

Izvor: Lepa&Srećna