Obuća od svetlih materijala, a naročito ona načinjena od prevrnute kože, veoma je osetljiva. Koliko god da pazite, ponekad morate da je očistite od prljavštine, a posebne su muke ako je nečim i isflekate. "Antilop", kako se često naziva ovaj materijal, ima sitne dlačice na svojoj površini, a one dodatno upijaju nečistoće.

Zato se savetuje upotreba blagih sredstava, pa uvek prvo probajte sa sodom bikarbonom. Nanesite je u sloju debelom par milimetara i ostavite da deluje, pa zatim očistite mekom krpom ili četkom. Po potrebi, ponovite postupak.

Ako ste, nezgodom, napravili fleke, sipajte alkoholno sirće na meku krpu pa njome polako brišite celu površinu dok se ne natopi. Ne brinite, sirće će ispariti, važno je da ne "razvučete" mrlju trljajući samo po njoj. Pogledajte u video klipu kako možete da primenite ovaj savet.

Kako se čisti svetla obuća od prevrnute kože Instagram/ehow_team's

Vrlo često se "prevrnutom kožom" naziva i materijal koji, zapravo, nije od kože već  samo podseća na "antilop". On je sintetičkog porekla i obično je mnogo manje izdržljiv nego prava koža. Imajte na umu da je on još osetljiviji i da treba da budete oprezni kad trljate materijal. 

Na pravom "antilopu", možete da testirate još dve tehnike, naročito za skidanje sitnijih, a upornih  fleka. Prva je čišćenje gumicom - bilo specijalno napravljenom baš u tu svrhu, koju možete nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama obuće, bilo onom "školskom". Gumica, zapravo, skida mikronske čestice površine pa s njima može "otići" i fleka. Fleka na grubljem "antilopu" može da se očisti i oštrom krpom ili jačom četkom, pa čak i veoma finim brusnim papirom, pod uslovom da budete veoma pažljiivi. Ovaj postupak se ne sme ponavljati više puta, jer ćete u suprotnom oštetiti obuću.

Izvor: Lepa&Srećna