Ako su jaja svakog dana na vašem jelovniku na taj način lako povećavate dnevni broj proteina, svako jaje od 80 kalorija sadrži solidnih 7 grama pokretača mišića, pa ona takođe poboljšavaju vaše zdravlje. Prepuna su aminokiselina, antioksidansa i zdravih masti.

Iako je tokom poslednjih godina bilo popularno da se jedu samo belanca, nemojte to raditi. Žumanca se mogu pohvaliti hranljivim sastojcima koji sprečavaju masnoću, koji se zove holin, tako da vam izbor celih jaja zapravo može pomoći da se smršate.

1 Izgubićete višak kilograma

Uglavnom zbog svoje zasićujuće moći, jaja su povezana sa gubitkom masti. Studija Međunarodnog časopisa gojaznosti o ovoj temi dala je neke izvanredne rezultate: tokom perioda od osam nedelja, ljudi su jeli za doručak dva jajeta ili pecivo, koji je sadržao istu količinu kalorija. Grupa sa jajima izgubila je 65% više telesne težine, 16% više telesne masti, doživela je 61% veće smanjenje BMI i 34% veće smanjenje obima struka.

2 Smanjićete upale

Jaja su glavni izvor fosfolipida u ishrani: bioaktivna jedinjenja za koja studije pokazuju da imaju široko rasprostranjeno dejstvo na upalu. Smanjenje upale ima zdravstvene prednosti koje se kreću od smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti do poboljšanja sposobnosti tela da razgrađuje masti. Ako želite da smanjite upalu, jaja su idealna za vas.

3 Izgradićete vitke mišiće

Kada vežbate, vašem telu su potrebni proteini koji formiraju mišićno tkivo. Jaja su odlična užina ili obrok nakon treninga jer samo jedno ima dovoljno proteina za izgradnju mišića. Umutite dva u pecivo ili omlet sa povrćem i imaćete savršeno jelo koje će vam pomoći da postanete mršavi i sa izraženim tonusom mišića.

4 Ojačaćete imuni sistem

Ako želite da podignete svoj imuni sistem dodajte jaje ili dva u svoju ishranu dnevno. Samo jedno veliko jaje sadrži skoro četvrtinu (22%) vaše dnevne doze selena, hranljive materije koja pomaže u održavanju imunološkog sistema i regulaciji hormona štitne žlezde. Deca posebno treba da jedu jaja. Ako deca i adolescenti ne dobijaju dovoljno selena, mogu razviti Kešanovu bolest i Kašin-Bekovu bolest, dva stanja koja mogu uticati na srce, kosti i zglobove.

5 Kosa i koža će vam biti zdraviji

Vitamini B-kompleksa su takođe neophodni za zdravu kožu, kosu, oči i jetru. Pored vitamina B2, jaja su takođe bogata B5 i B12. Takođe pomažu da se obezbedi pravilna funkcija nervnog sistema, kao i podrška mišićnoj snazi.

Izvor: Lepa&Srećna