Mladi krompirići, prolećno zeleno povrće i prve jagode mame sve nas na pijaci, ali nije baš svaka od ovih namirnica idealna za prolećni detoks i čišćenje organizma od raznih toksina. Prema rečima nutricionistkinje Maje Astaloš, najbolje je jesti upravo onu hranu koja uspeva na vašem području, u konkretnoj sezoni.

Ona podseća da sada još nije vreme za naše jagode, već se prodaju grčke, a da treba više jesti jabuke i kruške. Od povrća, preporučuje zelenu salatu, rotkvice i mladi luk.

"Najsrećniji i najbogatiji je onaj koji ima svoju zemlju, živi na selu ili ima nekog svog ko živi na selu", objasnila je Maja u emisiji Jutro, na TV Prva. "Svaka namirnica koja treba da duže putuje do vas mora imati neki konzervans da bi se održala." Prema njenim rečima, uvek je bolje pripremati hranu kod kuće, a to se odnosi i na raznorazne sokiće koji se reklamiraju kao proizvodi za detoks. 

"Samo sokići su preinvazivni za organizam, treba im obavezno dodati ražani hleb ili neku žitaricu, kao i salatu", kaže nutricionistkinja. "Inače, uvek je bolje kod kuće cediti i voće i povrće nego kupovati gotov sok." 

Mada se mnogi žale kako nemaju dovoljno vremena za pripremu hrane, ona podseća da je to samo stvar navike i da svi koji imaju decu i porodicu odlično znaju kako to ipak sve može da se stigne. Umesto da trošite mnogo vremena stojeći pored šporeta, možete i da spremite mlade krompiriće po Majinom receptu.

"Mlade krompiriće nemojte nipošto pržiti u dubokom ulju", kaže stručnjak za zdravu hranu. "Ispecite ih u rerni, sa sasvim malo ulja i soli i videćete koliko će imati lep ukus. A obrok će biti mnogo zdraviji".

Izvor: Lepa&Srećna