• Sastojci:
  • mladi krompir - oko 1.5 kg manji
  • beli luk - 1 struk, svež
  • mirođija - 1/2 sveža
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • ulje - više od 200 ml za prženje

Priprema:

Operite krompir hladnom vodom, osušite i stavite sa ljuskom u veliku šerpu.

Cilj velike šerpe je da ima više prostranstva prilikom prženja, da bi mogao da se ravnomerno isprži.

Ako nemate veliku šerpu stavite krompir u porcijama. Veći krompir isecite na veće komade.

Sipajte više od 200 ml ulja, dobro je da ih ulje malo pokriva. Šerpu dobro zatvorite aluminijumskom folijom i ivice dobro pritisnite.

Viljuškom napravite rupe u foliji na 4-5 mesta da izlazi para. Stavite na umerenu vatru i s vremena na vreme protresite šerpu da bi ulje moglo da ih preliva. Pržite oko 20 minuta.

Nakon toga skinite foliju, pažljivo promešajte rešetkastom kašikom i pržite dok ne dobijete zlatnu koricu.

Gotov krompir izvadite rešetkastom kašikom, sipajte po ukusu - so, mleveni biber ili beli biber, malo belog luka u prahu i iseckanu mirođiju. Servirajte tople.

Izvor: Bonapeti