Iako su cink i magnezijum podjednako važni, postoji zabluda da ne bi trebalo da ih uzimate zajedno. Međutim, kada se uzimaju u ispravnim dozama, zapravo mogu biti od koristi.

Nedostatak magnezijuma se može ispoljiti kroz neuromišćne simptome, kao što su: grčevi, bolovi i bolni spazmi mišića, usporenost, mišićna slabost, srčana aritmija, te nevoljni trzaji mišića lica, kao i „igranje“ oka.

Razlozi za uzimanje suplemenata magnezijuma

Magnezijum je uključen u više od 600 hemijskih reakcija u telu. I kao cink, on je apsolutno kritičan za optimalno zdravlje. Magnezijum je zadužen i za zdrav san i smatra se da direktno i pozitivno utiče na relaksaciju i spavanje. Ipak, uvek prvo možete da korigujete ishranu, povećajte unos namirnica bogatih magnezijumom: spanać, blitva, grašak, brokoli, kelj, (crni) pasulj, soja u zrnu, sočivo, bademi, lešnik, orasi, kikiriki, golica, avokado, banane, jagode, kupine, meso, kakao, jogurt, kefir, smokve, crna čokolada, smeđi pirinač i zob.

Razlozi za uključivanje dodatka cinka

Cink ima niz prednosti. Pomaže u promovisanju zdrave kože i zarastanja, ima antiinflamatorno dejstvo i podržava zdravlje vaših očiju. Mineral takođe igra ogromnu ulogu u vašoj imunološkoj funkciji. Od vitalnog je značaja za proizvodnju imunih ćelija, poput neutrofila, makrofaga, B-ćelija i T-ćelija, i obezbeđuje vaš urođeni imuni sistem — prvu liniju odbrane vašeg tela.
U najbolje namirnice bogate cinkom ubraja se: meso, školjke, jaja, određeno povrće, žitarice od celog zrna, mahunarke, semenke, orašasti plodovi, mlečni proizvodi, crna čokolada.

Kombinacija cink-magnezijum

Svi hranljivi sastojci na neki način “rade” jedni sa drugima. Oni mogu da rade zajedno, podstičući i poboljšavajući apsorpciju, ili ponekad rade jedni protiv drugih, takmičiće se za apsorpciju. Cink i magnezijum su sinergijski minerali koji rade zajedno kada se uzimaju u pravim dozama. Ako sumnjate da ne zadovoljavate svoje potrebe za cinkom ili magnezijumom, razgovarajte sa svojim lekarom i odaberite pravu suplementaciju.

Izvor: Lepa&Srećna