Spanać je vrsta zelenog povrća koja je bogatija nutrijentima više od svih ostalih - ima visok sadržaj vitamina B, kao i A, E, K i C. Zato se smatra jednim od najvažnijih zaštitnika zdrave kože - može da spreči njeno prevremeno starenje, a kao prepreka ultraljubičastim zracima, blagotvoran je i protiv oštećenja pa i karcinoma kože.

Vitamin A podstiče imunitet, pa se organizam lakše bori protiv infekcija i upala. Spanać je koristan i zbog mineralnog sastava: kalijum, magnezijum, bakar, cink i mangan pomažu telu da se oslobodi viška tečnosti. Time se koriguje visok pritisak i čuva zdravlje srca. Obilje gvožđa čini ga saveznikom svih koji pate od anemije - 100 gr spanaća zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba.

Ovo zeleno povrće je na listi "superhrane" zbog značajnih antioksidanata kao što su lutein, zeaksantin i beta karoten. Zahvaljujući njemu, organizam se lakše brani od toksina, bakterija i virusa. Međutim, nije za sve dobro da svakodnevno jedu spanać.

Budući da ima dosta oksalne kiseline, može se poremetiti sposobnost tela da apsorbuje minerale. Otud spanać može, paradoksalno, čak i da dovede do deficita ovih materija.

Posebno može biti rizičan za sve koji uzimaju lekove za razređivanje krvi, zbog visokog nivoa vitamina K. Takođe, može da dovede i do tegoba u varenju - dijareje, gasova i nadutosti.

Zbog činjenice da je moguće međudejstvo sastojaka spanaća sa nekim medikamentima, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom u vezi sa upotrebom ovog povrća u ishrani.

Izvor: Lepa&Srećna