Omiljeni prilog koji je često pire, pečen, kuvan ili pržen, sada dodaje mleko u svoj repertoar. Samo ove nedelje švedski brend lansirao je prvo mleko od krompira na tržište u 220 supermarketa Ujedinjenog Kraljevstva. Izveštaj o hrani i piću supermarketa za 2022. naveo je krompirovo mleko kao nadolazeći trend, prateći stope mleka od soje, badema, graška i zobi koji su u porastu.

Ali pre nego što zakolutate očima, možda ima nešto dobrog u ludilu za mlekom od krompira. Jedna od najvećih prednosti korišćenja krompira za biljno mleko je da je krompir izuzetno održiv u poređenju sa sojom, bademom, ovsom i kravljim mlekom. Krompir se može uzgajati bilo gde, ne trebaju mu posebnim uslovi za gajenje, duplo je efikasniji od ovsa, ima veoma nizak ugljenični otisak (75% manji u poređenju sa mlečnim mlekom) i koristi 56 puta manje vode u poređenju sa bademima.

„Jedan veliki izazov sa domaćim biljnim mlekom je taj što im nedostaje obogaćivanje drugih hranljivih materija koja sadrži kravlje mleko ili neko drugo biljno mleko iz prodavnice“, upozorava Ketrin Perez, veganska dijetetičarka. “Važno je da vitamine dobijate iz druge hrane ili suplemenata”, kaže ona, jer hranljive materije kao što su kalcijum i vitamin D može biti teže dobiti.

Većina biljnog mleka, osim sojinog, ima vrlo malo proteina. Ovo je manje važno ako u kafu samo dodajete malo mleka, ali ako koristite mleko kao izvor proteina, kao u žitaricama ili smutiju, grami će biti važni.

Recept za mleko od krompira

Sastojci:
260 grama sirovog oljuštenog krompira
3 1/2 šolje vode
1 do 2 kašike mlevenih badema ili oraha
prstohvat soli
4 kašike javorovog sirupa ili nekog drugog zaslađivača možete dodati i malo vanile, radi bogatijeg ukusa
Priprema:
Ogulite krompir, kuvajte ga dok ne omekša. Sačuvajte vodu u kojoj se krompir kuvao. Krompir stavite u blender i dodajte po malo vode dok ne postignete gustinu koju želite. Dodajte u blender sve ostale sastojke i miksajte nekoliko minuta dok ne postignete ujednačenu teksturu. Procedite kroz cediljku ili gazu. Mleko od krompira može se čuvati u frižideru nekoliko dana.

Izvor: Lepa&Srećna