Ko od nas ne bi voleo da vrati vreme unazad, da smanji štetu koju nanosi starenje, verovatno su retki. Baš zato su naučnici otkrili pet tajni koje će nam pomoći da duže ostanemo mladi.

Dr Karom Ficdžerald, lekarka iz Konektikata otkrila je da možete usporiti biološko starenje za samo osam nedelja — kod kuće, počevši od danas, bez značajnih troškova.

1 Zeleno povrće
Jedna stvar koja pozitivno utiče na metilaciju - čime se smanjuje starost - je konzumiranje katehina, biljnog jedinjenja koje se uglavnom nalazi u zelenilu. Dakle, zeleno povrće, baš kao i zeleni čaj povoljno utiču na podmlađivanje našeg organizma.

2 Probiotici
Dokazano je da probiotici dobro utiču na naš imuni sistem, i baš zato ih ova lekara preporučuje za konzumaciju tokom tih famoznih osam nedelja podmlađivanja.

3 Smanjite potrošnju prerađene hrane
Ispitanici u studiji nisu konzumirali mlečne proizvode, gluten, šećer ili prerađenu hranu. Alkohol je takođe bio zabranjen. Učesnici studije su se takođe bavili "veoma skromnom" vremenskom ograničenom ishranom - jeli su tokom perioda od 12 sati i postili najmanje 12 sati.

4 Vežbajte redovno—ali ne previše
Vežbanje je, po pravilu važno protiv starenja, ali ako preteramo sa vežbanjem, onda to može biti u korist starenja smatra Ficdžerald. Ispitanicima je naloženo da vežbaju samo 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji, tako su postigli najbolje rezultate.

5 Spavajte dovoljno
Ako ne spavate, starite. To je suština, kaže lekarka Ficdžerald. Neverovatno je koliko je san hranljiv na genetskoj ekspresiji posebno na metilaciji DNK. Ali šire gledano, znamo da je loš san faktor rizika za sve hronične bolesti starenja.

Izvor: Lepa&Srećna