Mnoge od nas je iznenadila činjenica da ne treba sve namirnice stavljati u frižider kako bi duže trajale. Krompir zadržava bolji ukus ako se čuva na hladnom, tamnom, provetrenom mestu, kao što je, recimo, podrum, ili ostava. Krompir koji se čuva u frižideru ima potpuno drugačiji ukus - skrob iz krompira, usled hladnoće, brže se pretvara u šećer, pa će tako ukus samog krompira biti slađi, a on će biti tvrđi.

Ako se čuva u frižideru nije ni bezopasan za konzumiranje - šećer iz krompira se prilikom prečenja ili prženja, u kontaktu sa aminokiselinom asparagin, koja se već nalazi u krompiru, pretvara se kancerogenu supstancu akrilamid. Ipak, to nije jedino pravilo u vezi odlaganjem ove, mnogima omiljene, namirnice.

Krompir se brže kvari ako se stavi pored određenih namirnica - konkretno, pored jabuka. Prema mišljenju stručnjaka, jabuke emituju visok nivo gasa etilena, što dovodi do preranog kvarenja krompira. Ne reaguje samo krompir tako na jabuke: isto će se dogoditi sa bananama, kivijem, mangom ili dinjom.

"Zrelo voće i povrće emituje više etilena. Ako se pored njih nalaze određene namirnice, gas će uticati na njihovo sazrevanje“, kažu stručnjaci.

Izvor: Lepa&Srećna