I oni koji vole zimu moraju da priznaju da, koliko god da je sneg čaroban, usporava svakodnevno funkcionisanje. Kada su temperature u minusu led otežava kretanje i padovi su česta pojava. Kako sebe da zaštitimo i koja je obuća najprikladnija za led i zimu, govori ortoped Danilo Jeremić.

"Apelujemo na građane da se paze tokom zime. Sneg i poledica su tu, stariji moraju više da se paze jer imaju slabiju koordinaciju pokreta, nesigurniji su i mišići su im slabiji, a ne zaboravimo ni degenerativne promene zglobova. Opšti princip ponašanja nalaže zimsku obuću, odnosno čizme ili duboke cipele sa gumenim đonom. Hod na ledu ili poledici je sitniji, noge su blago savijene u kolenima. Ne bi trebalo držati ruke u džepovima, zbog balansa je to veoma važno", rekao je ortoped Jeremić u intervjuu za Tv "Prva" i istakao da se prilikom hoda treba oslanjati celim stopalom.

"Ako na trotoaru ima poledice, držite se za neki vid ograde. Pokreti na širokoj osnovi. Dakle, oslanjanje celim stopalom, a ne petom, pa prstima, i obavezno praviti adekvatan razmak između stopala zbog stabilnosti", istakao i naglasio da je, ukoliko padnemo, najbolje potražiti lekarsku pomoć.

"Pretežno sve povrede kao prvi simptom imaju bol, onda stižu otok ili hematom. Ako je primetan deformitet, iskrivljenje i patološka pokretljivost, pa osećate da nešto 'krcka' u povređenom ekstremitetu, trebalo bi da se imobiliše tvrdim predmetom, daščicom ili čak presavijenim novinama. Sačekajte pomoć. Ako je povreda kičmenog stuba ili glave, ne dirajte povređeno lice već pozovite Hitnu pomoć. I samo pomeranje takvih pacijenata može da izazove još teže posledice", objasnio je lekar i dodao:

"Dok ne stigne prva pomoć ili se ne javite izabranom lekaru, može da se imobiliše i hladi povređeno mesto. Ali najbolje je javiti se lekaru ako mislimo da smo se ozbiljnije povredili".

Izvor: Lepa&Srećna