Pad na ledu može biti izuzetno opasan, pogotovo ako patite od smanjene gustine kostiju - osteopenije ili osteoporoze.

Tom riziku su naročito izložene žene posle menopauze i svi stariji ljudi, a povrede zbog pada ne uključuju samo prelome kostiju, već može doći i do potresa mozga ili povreda leđa.

Zato je važno da se na vreme pripremite - obezbedite obuću koja nema ravan, gladak đon, već što deblji reljef jer će to omogućiti bolje prijanjanje za podlogu. Možete i da nabavite gumene navlake za obuću koje imaju na sebi učvršćene šiljke - nije u njima najzgodnije hodati po gradskim ulicama, ali na ledu ili poledici će biti dragocene. Kao priručno sredstvo mogu da posluže i neke grublje čarape kojima treba da odsečete prste i navučete ih preko čizama ili dubokih cipela.

Po ledu uvek hodajte blago nagnuti napred, kolena uvek treba da budu "meka" i jedva primetno savijena, a noge raširite nešto više nego što je uobičajeno - to će pomeriti težište tako da bude bliže zemlji i bićete stabilniji.

Najvažniji savet je da ne radite ono što svi obično radimo zimi - ne držite ruke u džepovima! Takođe, trudite se da ne nosite nikakav teret u njima kako biste mogli da se dočekate na ruke ako ipak padnete. Nosite rukavice, da bi vam šake bile zaštićene, a u slučaju pada, potrudite se da se spustite što mekše. Ne zaboravite da, čak i ako dođe do preloma ruke, to je manje zlo od preloma kuka ili potresa mozga.

Izvor: Lepa&Srećna