Stručnjaci interne medicine došli su do zaključka da vlakna mogu pomoći da živite duže.

Žene koje su konzumirale najviše vlakana tokom devetogodišnjeg istraživanja imale su 22 posto manje šanse da umru. Dokazano je istim istraživanjem da žene koje su imale dijetu bogatu vlaknima imaju do 59 posto manje šanse da umru od srčanih bolesti i respiratornih infekcija.

Ishrana bogata vlaknima takođe može da održi zdravlje creva, na način da dobre bakterije mogu da cvetaju, što onda pomaže telu da proizvodi sopstvene vitamine. To uključuje biotin, vitamin B koji je odličan za jačanje tanke kose. Pošto se vlakna bore protiv upale, ona takođe pomažu u sprečavanju upalih procesa, od akni i ekcema do opuštene kože. Poznato je da savršen balans u crevima dovodi do poboljšanja imuniteta.

Mnogi konzumiraju manje od preporučenih 25 grama vlakana dnevno, a kako bi osetili sve benefite protiv starenja neophodno je jesti bar 35 grama dnevno.

Postoji mnogo odličnih hranljivih namirnica koje sadrže puno vlakana: pasulj, artičoke, brokoli, pahuljice mekinje, ovsena kaša, orasi, sočivo, artičoke, prokelj i sezonske kupine.

Evo nekoliko zamena koje možete da napravite da biste unosili više potrebnih vlakana u svoje dnevne obroke: beli pirinač zamenite speltom, testeninu od belog brašna onom od celog zrna, mleveno goveđe meso sočivom, beli hleb tamnim, a pire sa pečenim krompirom u kori.

Izvor: Lepa&Srećna